Medi ambient
El baix cabal de l’Ebre fa que acumule algues i troncs
L’Idece reclama precaució als usuaris de la via navegable, especialment al tram comprès entre Xerta i Tortosa
Endesa fa un desembassament puntual a Flix que permet millorar el meandre
El baix cabal de l’Ebre facilita que acumule macròfits, rames i troncs, i dificulta la temporada de navegació fluvial al tram final. Segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), el cabal del riu a l’estació d’aforament de Tortosa és de 91 metres cúbics per segon, un volum d’aigua que respecta el pla hidrològic de la conca però que queda per sota del cabal mínim fixat en el PHN d’Aznar (de 100 metres cúbics per segon). I aquesta escassetat d’aigua, juntament amb el temporal de fa deu dies, fa que el tram final del riu retingui macròfits i rames en lloc d’arrossegar-los. “Les màquines de neteja de la via navegable no donen l’abast, hi ha molts macròfits i troncs al riu fruit de l’últim temporal”, ha explicat el director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece), Joan Martín. De fet, l’Idece reclama precaució als usuaris de la via navegable i a tots aquells que desenvolupen activitats al riu. “El tram més conflictiu és el comprès entre Xerta i Tortosa”, ha explicat Martín, que ha assenyalat també que l’estat del riu ha obligat a suspendre alguna prova esportiva.
Tot i que l’Idece disposa d’una màquina que talla i recull els macròfits, la manca de cabal no li permet arribar a tots els racons del riu, per la qual cosa és necessari usar una altra embarcació més petita i una barrera flotant. “El focus de cargol poma localitzat a Miravet ens ha forçat a destinar la barrera flotant en aquest punt i no podem destinar-la a la retirada de macròfits, de moment”, ha dit el director de l’Idece.
D’altra banda, Endesa va fer ahir un desembassament de 150 metres cúbics per segon des de la central de Flix per tal de renovar l’aigua al meandre i preservar l’ecosistema. Aquesta crescuda es complementa amb dos desembassaments anuals de 1.200 metres cúbics per segon.