Municipal
Vilassar naturalitzarà un tram de la platja de Ponent
Es vol preservar la vegetació dunar que hi ha al llarg de 300 metres i que es troba tocant amb Premià de Mar
L’acord inclou la rehabilitació de l’últim búnquer de la Guerra Civil del poble
Vilassar de Mar vol preservar l’ecosistema particular d’un tram de la platja de Ponent. Es tracta de naturalitzar un espai d’uns 300 metres de longitud que es troba just davant del Mercat de la Flor, a tocar amb el terme municipal de Premià de Mar. Aquest tram té vegetació dunar o psammòfila que a causa de la forta urbanització del litoral ha estat molt malmesa i pràcticament ha desaparegut de Catalunya. Aquesta iniciativa es va aprovar en l’últim ple del curs polític arran d’una moció presentada per Babord, en l’oposició. Entre els acords, hi ha el de treballar per a la naturalització d’aquest tram de la platja fent la retirada de brossa de manera manual, el condicionament de la malmesa senyalització, la limitació i protecció de l’espai mitjançant cordes i estaques i la divulgació de les actuacions fetes a la ciutadania mitjançant activitats d’educació ambiental. També s’insta l’Ajuntament a establir un marc de col·laboració amb l’Institut Català d’Història Natural i a formalitzar l’adhesió de l’Ajuntament a la Xarxa de Custòdia del Territori.
La moció també inclou rehabilitar l’últim búnquer de la Guerra Civil que encara queda en peu al poble i que està dins de l’espai dunar a protegir. Actualment aquesta construcció es troba totalment tapada per un bloc de formigó que no permet que es pugui veure. Aquesta actuació vol reforçar una primera iniciativa que es va dur a terme el 2007 a la mateixa zona, que ja es va començar a protegir amb la senyalització amb estaques. Llavors l’Ajuntament va promoure, juntament amb la Fundació Territori i Paisatge, amb qui tenia un conveni de col·laboració, la reintroducció d’una espècie vegetal desapareguda a la platja de Vilassar de Mar, la travarada marina (Polygonum maritimum), típica de la vegetació dunar.
El regidor de Babord, Luard Silvestre, va explicar que es podria aprofitar l’actuació “per introduir-hi vegetació autòctona que ha desaparegut”. “Aquesta zona és de les poques properes a Barcelona on es troba aquest tipus de vegetació”, va indicar Silvestre, que va comentar que s’ha traslladat aquesta proposta a Premià de Mar –a través de Crida Premianenca– amb la voluntat de compartir estratègies d’actuació entre els dos municipis en aquest àmbit.
Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient de Vilassar de Mar, Joan Roca (GxV), va justificar l’abstenció de la seva formació dient que no quedava clar si el projecte de connexió dels passejos amb Premià de Mar permetrà conviure amb el que detallen els acords de la moció. “No obstant, creiem fermament en aquesta proposta, tot i que s’haurà de cercar la inversió”, va detallar Roca.
LA FRASE
Reunió imminent
La unió dels passejos marítims de Vilassar de Mar i Premià de Mar és un projecte llargament reivindicat pels dos municipis. Les dues poblacions volien fer una proposta conjunta per aconseguir de l’Estat la concessió del tram de passeig marítim, des de la riera de Vilassar fins al Mercat de la Flor, perquè hi puguin intervenir i fer que aquesta connexió passi a ser una realitat. Aquest tram en qüestió té una longitud de 800 metres i és un punt on no hi ha ni tan sols un camí per passar d’una població a l’altra, de manera que el pas entre Premià de Mar i Vilassar de Mar queda interromput. En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient de Vilassar de Mar va avançar que en breu hi ha prevista una reunió per tractar aquest assumpte. “Realment només hi ha un escull, que és una actuació que s’ha de fer en un mur i una tanca que s’haurien d’apropar a la via del tren”, va dir Roca.