Societat
El turisme de salut pren cos
Els cinc primers itineraris terapèutics dissenyats per l’associació Sèlvans seran visitables a l’octubre
La Diputació hi veu una eina de promoció amb recorregut
La xarxa de boscos terapèutics a les comarques gironines, formada inicialment per set espais, pren cos, i a l’octubre cinc itineraris ja seran visitables. El vincle entre els promotors, l’associació Sèlvans, i la Diputació de Girona serà més estret a partir del 20 de setembre, dia en què el president de la Diputació de Girona i president del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Pere Vila, signarà un conveni amb el president de l’associació, Secundí López-Pousa.
Fonts de Sèlvans confirmen que la Diputació donarà ajuts per a la pràctica dels banys de bosc a canvi d’unes premisses establertes. El Patronat de Turisme creu en el projecte i el seu gerent, Ramon Ramos, hi veu un segment amb recorregut (el turisme de salut) i una eina de promoció turística, segons destaca l’associació. Els set primers boscos terapèutics seran: Can Fornaca (Caldes de Malavella), Can Serra (les Preses), la serra d’Heures (Sant Hilari Sacalm), Aigols (Vidrà), Palau-sacosta (Girona), Sant Grau (Tossa de Mar) i Requesens (la Jonquera). A Caldes, les Preses, Sant Hilari Sacalm, Girona i Vidrà, l’activitat ja començarà a l’octubre.
A Sant Hilari, han signat un conveni amb Sèlvans per dos anys, i el de la serra d’Heures serà un bosc de salut a curt termini. Amb l’acord, l’Ajuntament farà una contribució anual de 750 euros a Sèlvans i serà un dels seus membres associats.
Primeres proves pilot
L’acte de presentació tindrà lloc durant la Fira de les Guilleries, la primera quinzena d’octubre. L’Ajuntament informarà del que són les passejades guiades per boscos madurs i els beneficis terapèutics. Els veïns es podran inscriure a l’oficina de turisme per participar en les primeres proves pilot, indica el regidor d’Àrea Territorial i de Patrimoni de Sant Hilari, Jordi Rotllant (Partit Independent de les Guilleries).
El nombre de banys de bosc oferts disminuirà durant l’època hivernal, però s’espera que a la primavera augmenti. Rotllant destaca l’aposta del consistori i de la Diputació per la protecció forestal i el turisme de salut. L’itinerari de Sant Hilari tindrà uns 1.500 metres.
Sèlvans, l’Ajuntament i el propietari del terreny –unes nou hectàrees– han signat un acord per un any per començar a treballar. A la serra d’Heures, hi ha rouredes d’entre 200 i 300 anys de vida i fagedes. Per Rotllant, els itineraris de salut entronquen amb el turisme termal de Sant Hilari de principis del segle XX i amb iniciatives recents com ara tallers i trobades remeieres.
Un bany de bosc consisteix en una passejada guiada, seguint un itinerari establert prèviament. Així mateix, s’hi fan exercicis de relaxació i de vegades es pot introduir el contacte amb l’aigua o la pràctica del tai-txi. La durada sol oscil·lar entre les dues i les quatre hores i es permet l’assistència de fins a 20 persones. El preu dependrà dels participants i de l’indret.
A Can Serra (les Preses), des de fa anys ja hi fan activitats de recerca el Parc Natural de la Garrotxa i l’Associació de Fatiga Crònica i Fibromiàlgia de la Garrotxa. El mateix López-Pousa hi ha participat. A Caldes, Sèlvans té un acord de custòdia amb un propietari i ja hi ha treballat, abans que entri en vigor el conveni amb la Diputació.
LA DATA
LA FRASE
Curs a la UdG per ser guia de boscos
El conveni que signaran el 20 de setembre la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme de la Costa Brava, ens autònom de la Diputació de Girona, estipula que els guies que dirigiran l’itinerari de salut (o bany de bosc) hauran rebut una formació acadèmica. Sèlvans –que agafa el nom d’una divinitat etrusca– i la Universitat de Girona (UdG) han signat un conveni per formar guies de boscos terapèutics, i n’hi haurà alguns que impartiran aquest curs.
Professors de la Facultat de Ciències faran a partir de la tardor un curs de 60 crèdits universitaris –el mateix nombre que un curs de grau– i formaran en el mètode Sèlvans, que serà com un segell per als nous responsables del guiatge mediambiental, asseguren fonts de l’entitat. El curs, de 60 hores, tindrà lloc els caps de setmana, i la metodologia triada agafarà elements dels dos mètodes existents, el japonès i el nord-americà. Alguns dels futurs guies també han viatjat a l’estranger per formar-se amb vista a la nova pràctica a la demarcació.
D’altra banda, Sèlvans participarà el mes que ve en el Congrés Mundial de Boscos Terapèutics, al land de Mecklenburg-Pomerània Occidental. De fet, el projecte de boscos de salut a les comarques gironines, impulsat inicialment pel grup d’Independents de la Selva a la Diputació, s’inspira en el que es va dur a terme a Alemanya, conjuntament amb 53 balnearis i centres de salut.