Medi ambient

Medi Ambient

Monuments verds amenaçats

La sequera castiga el parc de Can Jalpí d’Arenys de Munt i es rega un dels arbres catalogats per evitar que es mori

S’ha hagut de tallar aquest estiu un eucaliptus dels jardins de Can Borrell afectat pels fongs

La sequera no afluixa i la vegetació s’en ressent. L’extensió del parc de Can Jalpí, a l’entrada d’Arenys de Munt, ha canviat el color verd de la gespa per una extensió groga d’herba seca. Al llac artificial que presideix el castell que dona nom al parc hi sobresurt per la grandària un dels eucaliptus que l’envolten. És també l’únic que està catalogat de tot el conjunt, i ara mateix preocupa i centra l’atenció dels qui volen que resisteixi les temperatures del que queda d’estiu.

“Estem mimant-lo i el reguem a mà mentre la calor no afluixa”, explica el regidor d’Espai Públic i Medi Ambient, Àngel Castillo (ERC), que no amaga que es vol prevenir el precedent que han tingut amb la mort sobtada de l’eucaliptus als jardins de Can Borrell. A l’exemplar se li va assecar tota la capçada en poques setmanes, i l’Ajuntament va haver de tallar-lo. Segons els tècnics, l’arbre s’hauria debilitat per les sequeres continuades dels darrers anys i pels xancres, uns fongs que afecten el seu sistema vascular intern, que no tenen cap tractament efectiu i que el deixen completament sec en poc temps.

Les mirades ara se centren en l’arbre de Can Jalpí, que els operaris del CEO, que fa el manteniment de les zones verdes, s’encarreguen de regar. Tot i això, la voluntat de la regidoria de Medi Ambient és que un tècnic ambiental visiti l’exemplar en les pròximes setmanes per fer una diagnosi del seu estat. “Ens diran si cal fer algun tractament preventiu”, assegura el regidor, que també considera important valorar si s’ha d’estabilitzar o reforçar el terreny on està situat l’arbre, en un fort pendent, tenint en compte que a sota hi passa un camí. El regidor de l’àrea manté que a la zona de les pèrgoles i les fonts també s’hi haurà de repensar la vegetació que s’ha mort, i no es descarta posar-hi reg automàtic.

Aquest no és l’únic arbre catalogat en l’àmbit local pel seu interès natural i paisatgístic, tot i ser el més monumental. A uns metres de distància hi ha el roure de Gernika que el propietari del castell va plantar en homenatge a la seva dona basca. A la llista d’arbres protegits també hi figuren els plàtans de l’avinguda que hi ha des de l’entrada del castell. El mateix pla especial que protegeix els elements històrics, arquitectònics i ambientals recomana l’elaboració d’un pla director que inclogui l’inventari de l’arbrat i espais verds per protegir i gestionar millor entorns com els plàtans de la riera o l’espai de Can Jalpí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia