Medi ambient

municipal

recollida selectiva

La Vall d’en Bas estrena una àrea de compostatge

En pocs mesos, la recollida selectiva ha crescut deu punts i se situa en el 38 per cent del total

El municipi de la Vall d’en Bas ha estrenat una àrea de compostatge comunitari per a restes vegetals de poda i jardineria. La instal·lació, situada al carrer Jaume de Cal Valent de Sant Esteve d’en Bas, està formada per tres espais: la recepció, on es deixen les restes separades segons la mida, el departament de compostatge pròpiament dit, on personal autoritzat fa la barreja i on es produeix el procés de compostatge, i la zona del producte acabat, on hi haurà el compost que els veïns de tot el municipi podran agafar per abonar els horts i jardins.

Les quantitats

La fracció vegetal representa el 5% del total de residus generats al municipi. Amb la posada en servei d’aquesta àrea, s’han retirat el contenidors de recollida vegetal de Sant Esteve d’en Bas, però es mantenen els que hi ha a la resta de pobles del municipi. L’Ajuntament ha explicat que aquesta àrea forma part d’una prova pilot impulsada pel consistori, junt amb l’Agència de Residus de Catalunya i el consorci Sigma.

Des que l’octubre de l’any passat es va aplicar una nova distribució dels contenidors de recollida selectiva a la Vall d’en Bas, el material que s’hi ha dipositat ha augmentat de manera notable (un 10 %), fins al punt que la fracció resta (la que no se selecciona) ha baixat en 130.000 quilos, és a dir, un 16%.

Les fraccions que més s’han incrementat han estat la d’envasos (21.917 quilos, un 71% entre octubre del 2016 i juny d’aquest any, en relació al mateix període anterior) i la del vidre (14.000 quilos, un 23,5%), mentre que la recollida de paper ha pujat un 17% i la de matèria orgànica, un 12%.

El consistori s’ha proposat –han explicat des de l’equip de govern– anar augmentant el percentatge de la recollida de material que es pot reciclar. Actualment, representa el 38% del total recollit i es pretén aconseguir la fita marcada per la Generalitat en la llei de residus, que és el 60%, l’any 2020A banda dels efectes positius per al medi ambient, l’increment de la recollida selectiva suposa un estalvi en la factura que l’Ajuntament ha de pagar per entrar escombraries a l’abocador comarcal de Beuda.La redistribució de contenidors ha estat un factor determinant en la millora dels resultats de la recollida selectiva. El nou repartiment, fet pel Sigma, ha consistit en la retirada dels contenidors de rebuig dispersos combinada amb la creació amb punts on es concentren tots els contenidors de la recollida seletia..

LA XIFRA

71
per cent
ha augmentat la recollida selectiva d’envasos al cap de poc de redistribuir els contenidors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia