El govern fa pinya, admet errors però no assumeix cap responsabilitat de l'incendi

Baltasar reconeix que el foc no va ser causat per un llamp i Saura nega que hi hagués descoordinació en la tasca dels bombers

«No hi va haver precipitació en l'informe dels Agents Rurals, es va cometre un error i vull demanar disculpes», va admetre ahir el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, en la compareixença davant la comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana del Parlament. «Vam trobar l'arbre amb vestigis d'un llamp i diferents testimonis ens van confirmar que el foc havia començat en aquell punt», va explicar Baltasar, i amb aquests indicis els Agents Rurals van arribar a «una conclusió errònia sobre l'origen del foc». «Els agents rurals no són infal·libles», va assenyalar el conseller. «Els Agents Rurals investiguen de mitjana uns 600 incendis cada any i en el 85% dels casos es determina la causa de l'incendi. [...] És excepcional que hi hagi hagut un error», va voler afegir el conseller Baltasar.

Pel que fa a la gestió del dispositiu de l'incendi, el conseller d'Interior, Joan Saura, va defensar la feina feta pels comandaments dels bombers la tarda de la tragèdia. «L'incendi es va supervisar en tot moment i els comandaments van fer un seguiment minut a minut de l'evolució de l'incendi», va puntualitzar Saura. «La mort dels cinc bombers va ser un maleït accident imprevisible i inevitable. L'estratègia d'extinció va ser correcta, però la direcció, la intensitat i la velocitat de les reproduccions de l'incendi, pràcticament simultànies, van fer insuficients les mesures d'autoprotecció», va assegurar el conseller.

«No hem mentit»

«Se'ns ha acusat de mentir i d'ocultar informació de l'incendi», va dir el conseller Joan Saura, en referència a les crítiques rebudes per no haver explicat abans que els Mossos seguien una altra línia d'investigació alternativa a l'informe dels agents rurals que afirmava que l'origen de l'incendi havia estat un llamp. «Si no s'ha informat del canvi de rumb de les investigacions és perquè aquestes estaven sota secret de sumari.» Segons va explicar Saura, el 30 de juliol, dos dies després de la seva compareixença al Parlament per explicar el dispositiu d'emergència de l'incendi, la jutgessa de Gandesa que porta el cas va decretar el secret de sumari i per tant no es va poder donar cap detall del curs que seguien les diligències del cas. «Els Mossos van prendre declaració a dotze testimonis directes de l'incendi, entre els quals hi havia bombers i propietaris de les finques, que van afirmar que havien vist dos excursionistes poc abans que comencés l'incendi, i que havien estat ells els que havien trucat al 112 per avisar de l'incendi», va explicar Saura als grups parlamentaris. Els investigadors van rastrejar les trucades fins que van localitzar Lorenzo Forner i Juan Antonio Paz, ara empresonats. Quan van ser interrogats com a testimonis van caure en contradiccions i això va fer aixecar les sospites contra ells. El 14 d'agost, la jutgessa va autoritzar els Mossos perquè s'emportessin mostres del tronc del pi situat al Pinaret de Don Pedro, on els Agents Rurals havien situat l'inici del foc, per determinar si un llamp havia estat el causant de l'incendi. El 23 de novembre els Mossos van lliurar un informe a la jutgessa que concloïa que el foc havia estat provocat. Els telèfons dels sospitosos van ser intervinguts i finalment el 7 de gener Lorenzo Forner ja no va poder aguantar més la pressió de la investigació, ja que se l'havia citat a declarar per tercera vegada, i va confessar que ell i un amic seu havien iniciat l'incendi.

JOAN SAURA
conseller d'interior
«Les consignes de seguretat varen ser repetidament indicades al llarg de tot el matí i fins al mateix moment de l'atrapament mortal, amb una supervisió permanent, minut a minut, de l'activitat que realitzaven les diferents unitats del GRAF»
FRANCESC BALTASAR
conseller de medi ambient
«Una ubicació errònia del punt d'inici del foc, avalada en el seu moment per diferents testimonis qualificats va portar [...] els Agents Rurals cap a una hipòtesi de treball que no va ser la correcta»
XAVIER PALLARÈS
diputat de CiU i alcalde d'arnes
«No és cert que la mort dels cinc bombers era inevitable. [El dia de la tragèdia], a partir d'una certa hora, hi va haver descoordinació en l'incendi. Jo ho vaig viure i vostè [a Joan Saura] el que vol és sobreviure»

L'oposició reclama la dimissió dels consellers

«No és cert que l'incendi era inevitable.» Així de contundent va ser el diputat de CiU Xavier Pallarès, que va qüestionar el dispositiu de control de l'incendi coordinat pels comandaments dels bombers. Per aquest motiu, tant CiU com el PP i Ciutadans van exigir que els consellers d'Interior, Joan Saura, i de Medi Ambient, Francesc Baltasar, assumeixin responsabilitats polítiques i que dimiteixin. «Ara és l'hora de les responsabilitat polítiques», va advertir Pallarès. «Per què no es van donar ordres directes als GRAF Lleida per treure'ls de la zona?», va preguntar el diputat al conseller Joan Saura. Pallarès, que és alcalde d'Arnes (Terra Alta), també va retreure als consellers que deixessin de banda els alcaldes de la zona. «Tot el que vàrem veure i tot el que vàrem viure és la realitat. La gent del poble som senzills, però no som imbècils. Tenim el dret i l'obligació de saber el que va passar», va remarcar Pallarès. El diputat del PP Rafael Luna va acusar els consellers Saura i Baltasar d'haver ocultat la veritat dels fets i els va advertir que si no dimiteixen perdran tota la credibilitat. Els grups de l'oposició van dirigir-se al president de la Generalitat, José Montilla, perquè cessi els conseller Saura i Baltasar si ells mateixos no són capaços d'assumir la seva responsabilitat en la gestió de l'incendi d'Horta de Sant Joan.

Interior anuncia millores tècniques per reforçar l'autoprotecció dels bombers

n.p

El conseller d'Interior, Joan Saura, va anunciar ahir que arran de l'experiència de l'incendi mortal d'Horta de Sant Joan els bombers disposaran de diverses millores tècniques i organitzatives per incrementar l'autoprotecció. Els mitjans aeris incorporaran càmeres que permetran obtenir imatges aèries i posicions cartogràfica per transmetre-les al centre de comandament avançat. Així, es podran fer servir les imatges per avaluar tot el que passa en un incendi. S'equiparan els helicòpters de rescat i comandament amb GPS i tecnologia Tetra perquè disposin de cartografia amb posicionament GPS dels operatius i vehicles. A banda, també s'incrementarà el nombre d'emissores amb posicionament GPS, i es crearan uns equips de treball específics de suport als comandaments en les grans emergències, entre altres millores. «S'hauran d'actualitzar les estratègies, igual que es va fer després dels incendis del 1994 i el 1998», va dir el conseller.

Pel que fa als Agents Rurals, el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, també va anunciar ahir al Parlament que per «perfeccionar la metodologia» de treball dels efectius dels Agents Rurals s'impulsaran mesures organitzatives i formatives, com ara un nou protocol de comunicació interna i una aplicació de teledetecció de llamps en temps real i de predicció del desplaçament de les tempestes i caigudes de llamps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.