Aigua és Vida alerta que la sequera està malmetent l’ecosistema fluvial del Ter
Les dades de setembre i octubre mostren que a Girona està passant encara menys aigua que fa un any
Volen millores en reg i gestió pública de l’aigua
Aigua és Vida continua, després de l’acord assolit aquest estiu entre entitats del territori i el govern en la Mesa del Ter, amb els seus mesuratges diaris del cabal del Ter al seu pas per Girona i, un cop constatat que aquest setembre i octubre està passant encara menys aigua que l’any passat (un 1% menys al setembre i un 5,7% menys a l’octubre), alerta que “la sequera, encara no declarada, està malmetent l’ecosistema fluvial del riu”.
Així, el portaveu de la plataforma a Girona, Pau Masramon, assenyala que “les dessaladores no van al 100% de la capacitat de producció” i que l’actual estat dels embassaments de Sau i Susqueda –“autèntics dipòsits de Barcelona”– és, aproximadament, la meitat de la seva capacitat. Concretament, dijous passat, Sau estava al 47,5% i Susqueda, al 55,5%. Segons Masramon, “uns 20 punts de l’aigua embassada no són utilitzables, ja que s’haurien de fer feines de drenatge i neteja dels embassaments” i, per tant l’aigua disponible és aproximadament del 30% de la capacitat dels pantans. “Això vol dir pocs mesos d’abastament garantit per a Barcelona i la seva àrea metropolitana, de 5 milions d’habitants”, avisa, i hi afegeix que “el resultat per a la conca fluvial del Ter” és “l’aixeta del Pasteral tancada”.
Les dades
El cabal mitjà del Ter a Girona al setembre va ser de 4,18 m³/s, un 1% menys que la mitjana dels registres del mateix mes el 2016 (4,22). Les dades de l’octubre encara han estat pitjors, tant respecte al setembre com a l’any passat: només 3,42 m³/s, un 5,7% menys que un any enrere (3,63). Si ho mirem quinzenalment, la mitjana més recent, la de la segona quinzena d’octubre, és de només 3,30 m³/s, la segona dada quinzenal més baixa des que van començar els mesuratges diaris, el març del 2016 (només rere la primera quinzena de novembre del 2016, en què es va registrar un 3,19).
Reg i gestió pública
Des d’Aigua és Vida volen insistir en “dues mesures cada cop més evidents”: la necessitat d’uns sistemes més efectius de reg en les produccions agràries i la recuperació de la gestió pública de l’aigua. Sobre aquest segon punt, Masramon subratlla que no es pot deixar “en mans d’empreses privades que prioritzen, lògicament, el seu benefici sobre qualsevol consideració ecològica o social” i celebra que l’alcaldessa de Girona hagi mostrat la predisposició del consistori de treballar per la municipalització. “És una bona notícia. Sens dubte. Caldrà seguir-ho”, afirma Masramon, que ofereix tota la col·laboració d’Aigua és Vida “per aconseguir-ho al més aviat possible”. I recorda que “a Girona, les auditories diuen clarament que es perd la meitat de l’aigua pels tubs vells”.