medi ambient
L’antic abocador de Flix conté residus tòxics enterrats
L’Agència de Residus detecta metalls pesants i compostos organoclorats en un dels indrets investigats de l’exterior d’Ercros
L’espai està situat a prop de la llera de l’Ebre i forma part de la Xarxa Natura 2000
L’antic abocador de Flix, situat a prop de la llera de l’Ebre, és actualment un espai restaurat mitjançant la construcció d’un talús de 25 metres de desnivell des del riu fins al camí i inclòs en la Xarxa Natura 2000. Però, sota l’aparença d’un abocador restaurat, l’Agència de Residus de Catalunya ha detectat l’existència de residus tòxics enterrats després de la investigació dels últims mesos. Una investigació que ha realitzat amb la col·laboració d’Ercros després que l’Ajuntament de Flix alertés de l’existència de sis indrets al municipi on l’empresa química hauria abocat residus tòxics dècades enrere.
Tot i que no s’han trobat bidons amb residus tòxics enterrats –com havien denunciat alguns extreballadors d’Ercros–, en tres dels indrets hi ha afectació per sobre del nivell genèric, com ja va avançar aquest diari, mentre que a l’antic abocador l’Agència de Residus ha reclamat a Ercros que amplie la investigació. Els mostrejos efectuats en aquest espai, molt pròxim al riu Ebre, han detectat la presència de metalls pesants, compostos orgànics clorats i pesticides clorats per sobre dels nivells genèrics de referència, segons l’informe de l’Agència de Residus. També s’ha detectat afectació a les aigües subterrànies per compostos organoclorats.
“La caracterització analítica dels residus indica que es tracta d’un residu perillós que no compleix amb els criteris d’acceptació a un dipòsit controlat de residus perillosos atès que supera els paràmetres d’acceptació per metalls sobre mostra seca”, exposa l’Agència de Residus en l’informe que ha elaborat i que ha fet arribar tant a Ercros com a l’Ajuntament de Flix. I com que en tots els mostrejos i sondatges realitzats s’ha detectat el reblert amb residus industrials, l’Agència de Residus sosté que caldrà efectuar tasques d’investigació complementàries per determinar l’extensió dels reblerts amb residus industrials perillosos existents en aquesta zona.
A més, l’antic abocador forma part de la Xarxa Natura 2000, per la qual cosa caldrà fer una anàlisi quantitativa de riscos per la protecció dels ecosistemes. Un treball que, juntament amb l’ampliació de la investigació, farà Ercros en el termini d’un any. També s’ha comunicat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre l’afectació a les aigües subterrànies.