turisme
La construcció d’un hotel al Parc Natural de l’Alt Pirineu aixeca oposició
Transformaria la borda Socampo, a la vall de Bonabé, altament protegida i on ara no hi ha ni electricitat ni carretera
És a 18 metres de la llera de la Noguera
El projecte per transformar una borda en un luxós hotel a la vall de Bonabé, en ple Parc Natural de l’Alt Pirineu, ha aixecat una forta oposició dels veïns i de les entitats ecologistes Ipcena, Depana i Fundación Oso Pardo. L’Ajuntament d’Alt Àneu tramita la llicència per a un hotel amb deu habitacions, un restaurant de 50 places i un spa que consumiria 8.000 litres diaris d’aigua del riu, en una zona d’alta muntanya, preservada per figures de protecció màximes per la seva riquesa natural. La zona no disposa ni d’electricitat ni de cobertura d’internet, i no hi ha accessos asfaltats. La borda és a 18 metres de la llera del riu Noguera Pallaresa.
L’empresa Life Explorer SL preveu ampliar del 40% la superfície actual de la borda Socampo, pràcticament en ruïnes, fins a 1.279 m², amb una inversió de 2,5 milions. La borda és a 4 quilòmetres al nord d’Alòs, en una vall propera al pla de Beret, i té les màximes figures de protecció, inclosa la Xarxa Natura europea, i és reserva d’espècies en perill d’extinció. Sofia Isus, presidenta de l’EMD d’Isil i Alòs, assegura: “La llicència s’ha tramitat com si ampliessin un balcó, i no l’han passat ni pel ple. El disbarat és molt gros. Per exemple, preveuen una depuradora biològica, però avui ja hi ha 40 centímetres de neu i no podria funcionar; i la pista d’accés és comunal i està tancada tot l’hivern. No volem generar economia a tot preu, buidant pobles per reconstruir bordes. Els hotels són benvinguts, però als pobles.” L’EMD, on hi ha empadronades 104 persones, hi ha presentat al·legacions, així com també les tres entitats ecologistes.
El bosc de Bonabé és ben conegut pels excursionistes i és una de les zones més ben preservades i amb més biodiversitat del Pirineu. “Hi viu la llúdriga, osses amb cries, el trencalòs, el gall fer i ramats. El que pretenen és una barbaritat i no té cap sentit”, assegura Guillermo Palomero, president de la Fundación Oso Pardo, que gestiona el projecte europeu de reintroducció de l’os. Ipcena remarca: “L’hotel es trobaria en zona inundable d’un dels rius més cabalosos del país.” També, a un quilòmetre d’on cada any hi ha una allau. El secretari general de Depana, Francesc Espinal, ho considera “greu”: “Requereix, almenys, d’un pla especial i no d’una simple llicència d’obra.” Ecologistes i veïns de l’Alòs i Isil defensen “un model de turisme que preservi la vall” i temen que si tira endavant serà el primer pas per construir a l’alta muntanya. “La mateixa empresa ja ha comprat una altra borda i parla amb d’altres propietaris. Arribarem fins on sigui, fins i tot al jutjat contenciós, per aturar-ho”, assegura Isus.