Puigcerdà defensa a Madrid el dret històric que té sobre l'aigua del riu Querol, amenaçat pel poble de la Tor

L'Ajuntament vol fer arribar el conflicte a la propera cimera hispanofrancesa

Puigcerdà té el dret sobre l'aigua del Querol gràcies a un decret reial del 1300. Posar-ho en dubte va més enllà del simple reconeixement d'un dret històric. Els habitants de Puigcerdà s'hi juguen l'abastament de la xarxa d'aigua potable, ja que del riu Querol, a la captació de la Tor, obtenen el setanta per cent de tota l'aigua que utilitzen. L'alcalde de Puigcerdà recorda que aquest dret ha comportat enfrontaments en altres èpoques històriques i, fins i tot, retallades del cabal de la captació fins als tres-cents litres per segon actuals.

Joan Planella ha explicat que amb l'anterior consistori de la Tor de Querol i durant els deu anys que ells són a l'Ajuntament no havien tingut mai cap problema, però amb el nou equip de govern, sí. Segons ell, un dels regidors, que és aficionat a la pesca fluvial, manté que el Querol no té l'anomenat cabal ecològic i atribueix aquest problema a la captació de l'aigua de la xarxa de Puigcerdà.

Planella s'ha començat a moure per fixar definitivament aquest dret i evitar que mai més no es pugui posar en dubte. El primer pas que ha fet ha estat reunir-se amb una comissió interministerial per tractar aquest i altres temes. En el marc d'aquesta reunió, ha exposat la situació als responsables de la comissió de límits del govern espanyol, els ha demostrat la legalitat d'aquest dret adquirit sobre l'aigua i els ha reclamat que defensin i clarifiquin el tema en la propera cimera hispanofrancesa que presideixen cada dos anys els caps d'estat. Prèviament, ho hauran de defensar en a propera reunió de la comissió de Límits. Més enllà del fet que es tracta d'un dret històric, el batlle de Puigcerdà ha recordat que la majoria dels equipaments i serveis del municipi funcionen, es fan o s'estan projectant en clau transfronterera. «Els veïns dels municipis de la Cerdanya nord-catalana propers a Puigcerdà diuen que vénen a vila per anar a la biblioteca, per exemple», recorda Planella. A més, hi afegeix que l'hospital transfronterer que s'està construint serà la màxima expressió d'aquesta política de serveis compartits.

L'alcalde de Puigcerdà també ha demanat a la comissió interministerial que l'Estat espanyol doni el vistiplau al nou hospital transfronterer i puguin comprar l'energia elèctrica a l'Estat francès en comptes de fer-ho a Endesa. Planella diu que mentre una companyia francesa els cobra 1,4 milions d'euros per subministrar-la, Endesa els en demana 9. L'alcalde reconeix que ho tenen difícil, però, insisteix que aquesta petició s'emmarca en el funcionament d'un equipament transfronterer.

Finalment, Joan Planella ha manifestat a la mateixa comissió l'oposició frontal del seu consistori al fet que la futura autovia internacional E-9, entre Barcelona i París, passi per Puigcerdà, i també al pas elevat que vol construir el Ministeri de Foment a l'entrada de la vila per al trànsit de pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.