Medi ambient

medi ambient

Torna l’aigua al delta del riu Tordera, a Blanes

Amb les pluges, la desembocadura s’ha obert, vuit mesos i deu dies després

Les últimes pluges han estat aigua beneïda al delta del riu Tordera, que desemboca entre Malgrat de Mar (Maresme) i Blanes (Selva). L’episodi de principis de mes ha permès apujar uns dos metres el nivell de l’aqüífer de la baixa Tordera, al tram final del riu, que tornava a tenir aigua en superfície, segons destaca el geòleg Enric Sagristà, investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB). A més, la desembocadura, obstruïda per sediments a causa de la sequera, s’ha reobert, vuit mesos i deu dies després.

En les dues imatges, es pot veure com l’aigua arriba al mar en un dels extrems de la platja de s’Abanell (6 de febrer). Això no passava abans de l’episodi de pluges del diumenge 4 al dimarts 6. Van caure 63 mm,i l’aqüífer de la baixa Tordera va millorar notablement en una àrea d’uns 10 quilòmetres quadrats, l’extensió del delta del Tordera. A banda dels dos metres que va pujar l’aqüífer, el riu tenia, el dijous 9, una amplada de 20 metres i una alçada de 25 centímetres a 1,2 km de la desembocadura. El 29 de gener, no hi havia gens d’aigua en aquest punt.

Sobreexplotació

El riu Tordera neix al municipi de Montseny (Vallès Oriental) i, després de 195 quilòmetres, arriba a mar. Sagristà explica que, fins fa unes dècades, hi havia un cert flux d’aigua al delta, en superfície, tot l’any, però que “ les darreres dècades, a causa de la sobreexplotació de l’aqüífer de la baixa Tordera, la desembocadura estava tancada [obstruïda pels sediments] des de principi de juny i fins a finals d’octubre”. Sagristà és científic predoctoral des del 2015 i investigador del CEAB, un centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Aquest mes, en el marc del projecte ISACC TorDelta, començaran uns seminaris sobre la millora del riu. El dimecres 28, comença el cicle, que tindrà lloc a l’Arxiu Municipal de Malgrat, amb La gestió integral de zones costaneres. Annelies Broekman, investigadora del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), gestiona el projecte.

D’altra banda,el 19 de juny, hi ha prevista la propera reunió de la Mesa de Treball del Delta del Tordera, en què hi ha l’Ajuntament de Blanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.