Medi ambient

Cataloguen les fonts de Sant Hilari amb l’ajuda de la UdG

El projecte, valorat en 10.200 euros, ampliarà la recerca que havien fet anys enrere dos investigadors locals

L’estudi inclourà itineraris i rutes al voltant del patrimoni hidràulic de la vila

L’Ajuntament de Sant Hilari i la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de la Universitat de Girona (UdG) han signat un conveni per fer un catàleg de les fonts d’aquest municipi de la Selva, un projecte que s’emmarca en els diferents programes d’acció d’aquesta càtedra de la UdG.

El projecte costarà 10.200 euros; una part es finançarà amb una subvenció del Consorci del Ter del 2017 (7.000 euros) i la resta anirà a càrrec del mateix ajuntament i la càtedra. L’estudi inclourà itineraris i rutes turístiques al voltant del patrimoni hidràulic del municipi, a més de la geolocalització de les fonts i mesures de protecció. Segons el regidor de l’Àrea Territorial i de Patrimoni, Jordi Rotllant, la realització d’aquest catàleg era “una de les prioritats de l’equip de govern” durant aquest mandat. El 2016 l’alcalde de Sant Hilari, Joan Ramon Veciana, i l’actual rector de la UdG, Joaquim Salvi, van firmar un conveni de col·laboració entre les dues institucions.

Treball de camp

La Universitat s’encarregarà de les tasques del procés de realització del catàleg. Començarà amb un treball de camp i es farà una anàlisi tècnica a partir de la caracterització hidroquímica de l’aigua de les fonts. Seguidament, s’elaboraran les fitxes d’identificació i classificació de les fonts. Finalment, es redactarà el catàleg i es farà una anàlisi dels residus.

Fonts de l’Ajuntament asseguren que els pagaments es faran en diverses parts, a mesura que “es desenvolupi el treball i segons les necessitats que es presentin”. Tot i que l’estudi que es començarà a fer ara serà, segons el regidor Rotllant, més “extens i analític”, dos veïns de Sant Hilari ja havien estudiat, anteriorment, les diverses fonts del municipi–es calcula que n’hi ha un centenar–. Als anys vuitanta l’investigador Ramon Bohils va restaurar i documentar, fotogràficament, les fonts de Sant Hilari en un inventari. Un altre hilarienc, Josep Masó, va estudiar i restaurar diverses fonts del poble.

L’ús del control de plagues, en una jornada

J.F

El centre Aqua de Sant Hilari va ser l’escenari dijous de la segona jornada tècnica de la Càtedra de l’Aigua de la UdG. Hi van participar tècnics, docents i estudiants interessats en el control biològic de plagues en espais verds. L’alcalde, Joan Ramon Veciana (Partit Independent de les Guilleries, PIG), va recordar que des del 2015 al municipi no s’utilitzen productes químics, es fan podes selectives i control de plagues –incloent-hi un hotel d’insectes– i hi ha una xarxa de calor alimentada amb biomassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia