Medi ambient

Invasió de meduses veler en platges de la Costa Brava

N’hi ha en aigües interiors de la costa catalana i són molt habituals a la costa oest dels Estats Units

No és gaire corrent que n’arribin tantes de juntes

Diversos municipis de la Costa Brava, des de Palamós fins al Port de la Selva, han vist com en els darrers dos dies les platges i el litoral s’omplien de milers d’exemplars del que es coneix com a Velella velella, una colònia de petits animals hidrozous que són de color blau i són coneguts com a meduses veler.

El biòleg, Eduard Marquès, assegura que aquesta espècie és habitual de la costa oest dels Estats Units però que es pot trobar en aigües interiors de la costa catalana. Els experts asseguren que se’n troben sovint a les aigües interiors de la costa catalana, però que no és habitual que n’hi hagi un volum tan important a les platges i al litoral.

En els darrers dies, però, diverses poblacions de la Costa Brava han vist com milers d’aquests petits animals s’apilonaven a les seves platges. Se n’han localitzat almenys a Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Cadaqués, Llançà, el Port de la Selva i la badia de Roses. El biòleg Eduard Marquès creu que tot plegat pot ser degut a una combinació de factors. En els darrers dies, a la zona ha predominat el vent de component sud i, sobretot, el garbí. Una situació que, combinada amb una “eclosió” significativa d’aquesta espècie mar endins pot haver provocat que els corrents els hagin conduït fins a la costa. De fet, aquests animalons tenen una mena de vela i neden en superfície.

El 2015 al delta de l’Ebre

Un altre factor que pot haver-hi influït pot tenir a veure amb un increment de la temperatura i de l’acidificació. Marquès detalla que l’any 2015 es va registrar un fenomen similar al delta de l’Ebre.

No es tracta d’una espècie perillosa, però sí que desprèn cert verí. Segons Marquès, es desplacen en grup perquè cada exemplar té una funció diferent dins la colònia. “Mai havíem vist res de semblant.” Malgrat això, la gran quantitat d’exemplars que han aparegut a les platges i al litoral ha agafat de sorpresa els veïns dels municipis afectats.

LA DATA

11.04.18
Invasió.
Des de dijous que en moltes platges de la Costa Brava nord i centre estan plenes de ‘Velella velella’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.