Els alcaldes no es posen d'acord en el mapa eòlic i el Consell de l'Alt Empordà critica que afecti l'Albera
Dimarts vinent el consell d'alcaldes hauria de servir per consensuar una posició
Dimarts que ve els alcaldes hauran de prendre partit respecte a l'informe encarregat pel Consell Comarcal, i ara mateix sembla que les posicions estan molt allunyades. La trobada s'entreveu tensa, i més després del mapa eòlic presentat dimecres per la Generalitat. Consol Cantenys va explicar ahir que la proposta del govern coincideix en part amb la proposta que havia fet el Consell Comarcal. Cantenys, però, es mostra preocupada perquè la Generalitat preveu que una part afectada sigui el massís de l'Albera. Segons la presidenta, és una zona molt sensible i s'haurà d'anar molt en compte per determinar on se situen exactament els molins. Tot i això, Cantenys confia que la decisió de la direcció general d'Energia no siguin inamovible i que hi hagi marge de maniobra per introduir els criteris que es decideixin a la comarca.
L'alcalde de Masarac, Lluís Pujol, va explicar que fa temps que el seu Ajuntament i alguns municipis del voltant havien proposat que els parcs eòlics se situessin en aquesta part de l'Alt Empordà. «El que ens va sobtar és que el Consell Comarcal no recollís la nostra proposta, quan ja ens havíem posat d'acord abans que s'encarregués l'estudi», va assegurar Pujol, que hi va afegir que no estaria d'acord amb repartir els ingressos que donin els molins de vent per la comarca perquè «sempre es beneficia els pobles grans en comptes dels petits».
Coincideix amb la visió de Lluís Pujol l'alcalde d'Espolla, Jaume Coderch, que assegura que el fet que s'instal·lin aerogeneradors serà un favor molt gran per al poble econòmicament. «De vegades s'han de sospesar les coses i el benefici és més gros que l'inconvenient», va dir Coderch. L'alcalde tampoc està «de cap manera» d'acord que es reparteixin els beneficis dels parcs eòlics per tota la comarca i creu que hi ha prou espai per instal·lar molins sense afectar l'Albera. «Ja era hora que la Generalitat s'hagi decidit», va dir.
L'alcalde de Capmany, Jesús Figa, es mostra satisfet que finalment hi hagi una decisió en ferm i considera que és normal que cada territori es generi la seva pròpia energia, «i si és neta millor». «S'han de posar en un lloc o un altre i ho haurem d'assumir. El nom de Capmany sortia tan a l'estudi del Consell com al mapa eòlic», va dir.
Opinions contràries
En canvi, els alcaldes de la Jonquera i Agullana s'hi van mostrar radicalment en contra. Jordi Cabezas, de la Jonquera, va afirmar que la Generalitat no tenia necessitat de treure ara el mapa, perquè es podria haver esperat fins que els alcaldes de la comarca consensuessin la seva proposta. Va defensar la proposta de l'informe perquè és menys agressiva, mentre que la de la Generalitat «afecta molt territori del poble, i fins i tot zones de polígons industrials i comercials». Alfons Quera, alcalde d'Agullana, va afirmar que el decret és positiu perquè racionalitza la implantació de l'energia eòlica. Però com Cabezas, creu que s'està aplicant malament, «perquè Energia sabia que aquí s'estava consensuant un mapa, i ha sigut una sorpresa rebre això ara». Finalment, l'Ajuntament de Figueres també s'ha oposat frontalment al mapa presentat per la Generalitat, el qual assegura que ocupa zones protegides de l'Albera i menysté la proposta del Consell Comarcal.
Per part seva, l'alcalde de Sant Climent Sescebes, Josep Guiolà, i el de Cantallops, Damià Contreras, van preferir no fer valoracions encara sobre la decisió de la Generalitat, ni tampoc els representants de Gamesa –la promotora dels miniparcs– a Catalunya.