Mor una veïna d'Ultramort intoxicada pel monòxid de carboni d'un generador
Els pares, que també eren al domicili, van ser ingressats en estat greu i evolucionen favorablement
Feia gairebé tres dies que a Ultramort no hi havia llum i la família Mascarreras va instal·lar el generador al seu domicili del número 5 del carrer Figueres d'Ultramort, el dimecres, a les sis de la tarda. Faltava un cable d'extensió i a les set de la tarda el lampista hi va tornar per acabar de completar la instal·lació. Va picar la porta però ningú no li va obrir. Ho va trobar molt sospitós perquè sabia que la família havia de ser a casa i va acabar esbotzant la porta i avisant els Mossos. Un cop a dins, van trobar les tres persones immòbils i el generador en marxa. La filla era morta, però els pares van ser traslladats en ambulància fins a Palamós, on van entrar a la cambra hiperbàrica i van començar un procés de recuperació que va permetre que ahir ja els traslladessin a una habitació de planta.
A l'escenari dels fets, la comitiva judicial va fer l'aixecament del cadàver i els Mossos van realitzar una inspecció ocular. Hi van descobrir que hi havia finestres obertes. Tot i que els investigadors troben estrany que es produís una intoxicació amb resultats tan fatals en només una hora de funcionament del generador havent-hi punts de ventilació, l'autòpsia apunta, sense dubtes però en espera dels resultats definitius de les anàlisis de toxicologia, que Mascarreras va morir per intoxicació de monòxid de carboni. Els experts anomenen «mort dolça» la causada pel monòxid de carboni perquè no desprèn gens d'olor ni dóna cap senyal d'alarma, i les víctimes no s'adonen de res, entren en coma i moren per aturada cardiorespiratòria. El monòxid entra a la sang, competeix amb l'oxigen, es posa al seu lloc i impedeix que l'oxigen arribi a les cèl·lules.
Rosa Mascarreras, treballadora de la neteja dels jutjats de la Bisbal d'Empordà, feia un any que s'havia separat del seu marit, amb qui feia 22 anys que estava casada i tenen un fill de 12 anys en comú. De resultes de la separació, la dona es va traslladar de Corçà a Ultramort per viure amb els seus pares. Curiosament, la dona s'havia construït una casa a tocar de la dels seus pares on havia una xemeneia per fer foc amb llenya, però no van anar-hi per escalfar-se i fugir de la fred perquè la casa encara no estava del tot acabada.
«Hem passat massa dies sols»
«No haurien d'haver passat tants de dies sols i en aquesta situació», es lamentava l'alcaldessa d'Ultramort, Maria Gràcia Serrats, que afirmava ahir que «‹això, directament o indirectament, ha portat a aquest desenllaç fatal» amb la mort de la veïna. Pel que fa a la desatenció, la dirigent d'Unió reconeix que des del municipi s'han hagut d'espavilar per resoldre els problemes. «Vaig haver de caminar a peu per la neu durant dos quilòmetres per buscar una màquina per netejar els carrers estrets del municipi», assegurava l'alcaldessa, que alhora agraïa la tasca feta per un veí que també es va encarregar de netejar amb la seva maquinària els carrers del poble. «Estàvem completament incomunicats», assegurava Gràcia, que exigeix a les administracions i a les companyies elèctriques i de telefonia que «facin el possible perquè això no passi mai més».
Més de 100 intoxicats
El mal ús de brases, barbacoes i generadors elèctrics per escalfar-se dins les llars ha fet que un total de 105 gironins s'hagin intoxicat amb monòxid de carboni. A banda de les tres persones que estan ingressades a l'hospital de Palamós, per aquest centre han passat bona part dels intoxicats pel fum, ja que és l'únic de la demarcació que disposa de cambra hiperbàrica, per on, de moment, han rebut tractament sis afectats. Entre els afectats, i segons l'informe dels bombers de la matinada de dijous, tres persones van resultar intoxicades lleument pel fum en declarar-se un incendi en un habitatge a Blanes. Les tres persones van ser evacuades a l'hospital comarcal. A Castell-Platja d'Aro, cinc persones, quatre adults i una menor, van resultar intoxicades per la mala combustió d'un braser. Els ferits van ser evacuats a l'hospital de Palamós. També hi va haver un cas d'intoxicació a Llagostera pel fum d'un grup electrogen. L'incident va afectar dos adults i dos nens, que van ser traslladats al Santa Caterina. I un altre episodi d'intoxicació per la combustió d'unes brases que va tenir lloc a Santa Cristina d'Aro va fer que un matrimoni i el seu fill fossin evacuats a l'hospital de Palamós. El coordinador de la unitat de medicina hiperbàrica de l'hospital de Palamós, José Inoriza –a la foto–, ha explicat que el monòxid de carboni s'allibera quan la combustió és incompleta. En el cas de les brases es crema tota la fusta, però no el carbó, i aleshores es comença a alliberar el gas. Inoriza recomana a la gent que extremi les precaucions i, si fa servir brases, les apagui i les tregui a l'exterior a la nit i, respecte als grups de generadors, que canalitzin el fum cap a fora.