Medi Ambient retira del pla especial dels Aiguamolls la futura ampliació del parc
La Generalitat té previst aprovar inicialment la nova proposta de planejament, que ja ha explicat als alcaldes de l'Empordà
La protecció dels Aiguamolls de l'Empordà que havia previst inicialment el Departament de Medi Ambient doblava la superfície actual del parc natural, fins a 9.892 hectàrees de superfície terrestre, i ara amb la nova proposta quedarà en 7.277 hectàrees. Aquesta reducció de la superfície total protegida respon al fet que el departament ha rebaixat un 50% el que anomena zona perifèrica, que ha de servir de connector amb els parcs naturals del Montgrí i del Cap de Creus. Aquesta, precisament, és la part que la conselleria es plantejava incloure en els límits del parc dels Aiguamolls d'aquí a dos anys.
De fet, aquesta previsió és la que va portar més polèmica a l'Alt Empordà. Alcaldes i sector agrari defensaven que abans de plantejar cap ampliació s'havia d'invertir a la zona que ja forma part actualment del parc natural. Una altra de les crítiques que van sorgir es referia a l'afectació als pagesos, ja que no es deixaven construir instal·lacions ramaderes o agrícoles a la zona perifèrica. Sobre aquesta qüestió, el document nou ha recollit les reclamacions de la pagesia i finalment s'hi permetran les construccions si són vinculades al sector agrícola.
Sí a l'agroturisme
A la zona perifèrica també es permetrà la reforma, ampliació i reconstrucció de masies per destinar-les a turisme rural o a casa de colònies. De fet, segons el Departament de Medi Ambient, ja era el que es preveia en la versió inicial del pla especial, però s'ha especificat millor per evitar males interpretacions, després que haguessin sorgit dubtes sobre si aquesta activitat estava permesa. El que no permet la Generalitat en aquesta nova àrea de protecció és la instal·lació d'equipaments esportius o culturals. Tampoc hi permet fer instal·lacions de producció d'electricitat, excepte les d'energies renovables com ara parcs eòlics o plantes solars, que sí que es podran situar en la zona de connector integrades en edificis ja existents.
La nova proposta de pla especial dels Aiguamolls s'aprovarà inicialment, i començarà el període d'al·legacions a partir d'ara, després d'un any de debat anterior a tot el procediment.
Un any de debat
El primer esborrany del pla especial dels Aiguamolls es va fer públic fa més d'un any, quan el Departament de Medi Ambient va plantejar per primer cop als alcaldes de l'Alt Empordà amb territori afectat la proposta d'ampliar la protecció de l'espai. D'ençà de llavors, tant els ajuntaments com els pagesos han protagonitzat diversos actes per expressar la seva disconformitat amb els plantejaments de la Generalitat. Els pagesos van arribar a organitzar una tractorada contra el pla, i els llavors setze alcaldes afectats van fer un manifest conjunt. Fins i tot es va crear una plataforma contrària a les noves proteccions d'espais naturals, tant dels Aiguamolls com del futur parc del Montgrí. Mentrestant, les organitzacions naturalistes com ara Salvem l'Empordà s'han mostrat a favor de l'ampliació de la protecció. En definitiva, s'ha creat un debat a la comarca a favor i en contra del plantejament de protecció.
El surf d'estel
La protecció de la zona marítima que preveu el Departament de Medi Ambient inclou més de cinc mil hectàrees compreses entre la desembocadura de la Muga i Sant Martí d'Empúries. Segons el document, part d'aquesta zona marina sí que es preveu que es pugui incloure en un futur en l'àmbit del Parc Natural dels Aiguamolls. L'objectiu és «protegir els ecosistemes marins assenyalats d'especial interès localitzats a l'espai protegit». Per aconseguir-ho, Medi Ambient considera que hi són incompatibles la construcció d'instal·lacions i l'extracció de sorra, entre d'altres. En canvi, sí que hi són permeses la pesca, el fondeig, la navegació, les activitats de bany, les activitats d'educació i els treballs científics. El document apunta que en part de la zona marítima s'hauran de regular activitats esportives, com ara el surf d'estel.