Netegen el cingle del Ser a Santa Pau i fan visitable la important paret de basalt
Destaquen la seva singularitat perquè mostra zones del mantell i per la seva estructura
S’hi ha retirat la vegetació i ara es milloraran els accessos
Les reserves naturals són les joies del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, però el territori protegit té altres tresors, alguns dels quals han estat amagats, com ara la petita cinglera basàltica que ara s’està recuperant a Santa Pau. De fet, aquest municipi és el que té més quantitat de joies del Parc Natural, com ara els volcans Santa Margarida i Croscat i la Fageda d’en Jordà, aquests dos últims compartits amb altres municipis. Ara, però, l’Ajuntament ha apostat per fer visible la colada volcànica de la llera del riu Ser. Hi està enllestint els treballs de neteja vegetal, que executa amb la col·laboració del Parc Natural. A més, hi millorarà els accessos i instal·larà un panell informatiu per destacar la seva rellevància.
Segons el geòleg assessor del Parc Natural, Llorenç Planagumà, es tracta d’una estructura geològica molt interessant perquè hi ha molt ben delimitada la base, que es pot veure en el seu conjunt. A més, Llorenç ha destacat que hi ha enclavaments directament del mantell, anomenats piroxenites, cosa que és molt difícil de trobar en altres indrets volcànics.
Els vulcanòlegs no es posen d’acord sobre l’origen d’aquesta cinglera. S’ha d’acabar d’estudiar científicament la procedència de la colada que la va formar quan va entrar en contacte amb l’aigua del riu. Tant pot ser del volcà Rocanegra com del volcà Simon, tots dos molts a prop de la zona.
Llorenç Planagumà afirma que hi ha força indicis que provenia d’aquest últim, tot i que no vol fer una afirmació concloent.