Les obres de la riera Sant Jordi de Montgat estaran enllestides el mes vinent
El projecte estava pendent d'execució des del 1992
Montgat pot estar d'enhorabona. L'alcalde del municipi, Jordi Ràmia (PSC), va vaticinar que a l'abril s'acabaran «definitivament» les obres de soterrament i urbanització de la riera Sant Jordi, de 882 metres de longitud.
A grans trets, els treballs han consistit en la instal·lació d'uns calaixos prefabricats de 2,5 m per 2,5 m que permeten la canalització de l'aigua que en època de pluges baixa des del municipi veí de Tiana i que tants maldecaps havia provocat als montgatins. A més, les obres també han permès la reposició de tots els serveis bàsics, com ara el subministrament elèctric o la línia telefònica, entre d'altres. Ara només queden per instal·lar alguns elements del mobiliari urbà de la part baixa de la riera en el tram que va entre el carrer Ramón y Cajal i l'N-II. Els treballs han costat més de 7,8 milions d'euros: 7,2 per a la canalització i soterrament, provinents del Ministeri de Medi Ambient, i la resta (667.000 euros) per a les tasques d'urbanització, sufragades amb els fons de Zapatero de l'any passat.
Una obra complexa
La finalització de les obres de la riera Sant Jordi de Montgat ha estat un projecte lent i costós que ha viscut diversos entrebancs al llarg dels anys. El projecte ja estava previst el 1992, però no va ser fins al 2006 quan el govern central en va donar l'autorització. Abans de donar llum verd a les obres, el ministeri va aprovar introduir algunes modificacions en el projecte que van reclamar els dos municipis afectats, Montgat i Tiana. Aquestes modificacions van consistir, entre d'altres, en l'eliminació d'un mur que s'havia de construir de manera longitudinal a l'interior del calaix. Tot i l'acceptació d'aquestes reclamacions –que va portar a reunir-se a Madrid els alcaldes de Montgat i Tiana amb representants del ministeri– el departament estatal de Medi Ambient no va adjudicar l'obra fins al març del 2007, cosa que va comportar que els treballs no s'iniciessin físicament fins a l'octubre d'aquell mateix any. Però els contratemps no es van acabar aquí. Durant les tasques d'urbanització de la riera, posteriors al seu soterrament, l'empresa adjudicatària dels treballs (Vegamar) va anunciar la seva fallida, i no va poder acabar l'obra encarregada que havia de finalitzar abans d'acabar el 2009. Llavors es van adjudicar els treballs a l'empresa Construccions Roque Carranza amb el compromís de l'adjudicatària de mantenir les mateixes condicions econòmiques que l'empresa anterior i acabar definitivament una obra necessària.
Ràmia no va amagar la seva satisfacció per l'imminent finalització dels treballs de la riera Sant Jordi, tot i que no va anunciar cap data per la seva inauguració, i va recordar que «molta gent hi ha treballat perquè això sigui una realitat». L'alcalde va qualificar l'obra de «magnífica» i va voler agrair als veïns «la seva paciència i comprensió per tant de temps de molèsties». Finalment, Ràmia es va mostrar convençut que la nova riera «proporcionarà una major qualitat de vida als veïns i potenciarà el comerç de la zona».
Per la seva banda, l'alcalde de Tiana, Emili Muñoz (Gent), va afirmar que «era una millora important molt esperada», i no va passar per alt «els nombrosos entrebancs legals que al llarg del temps ha hagut de suportar aquest projecte per fer-se realitat».