Societat
El riu Ter: la unitat d’un territori
Commemoració del vintè aniversari del Consorci del Ter
Repàs del naixement i evolució de l’ens, en un acte a Anglès
“Gent de mar, de rius i de muntanyes. Ho tindrem tot i es parlarà de vida. Anem lluny, serem molts empenyent endavant.” Segons el president del Consorci del Ter, Quim Roca, aquest fragment de la cançó Agafant l’horitzó del grup Txarango li recorda aquest preuat riu de 208 quilòmetres, compresos entre el seu naixement a Ulldeter fins a la seva desembocadura a la Gola del Ter. Un riu molt lligat a històries humanes, de peixos, plantes, tortugues, flors, aigües, rieres i recs que l’omplen de vida. Roca així ho va recordar, ahir, a l’antiga fàbrica Burés d’Anglès, que va acollir l’acte institucional de commemoració del vintè aniversari del Consorci del Ter, un organisme públic integrat per 68 ajuntaments i cinc consells comarcals (el del Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà). Des de l’ens es treballa, entre d’altres, per conservar el medi, valoritzar el patrimoni fluvial, dinamitzar la Ruta del Ter i, en paraules de Roca, apropar la ciutadania al riu, “a conèixer-lo i a estimar-lo”.
L’acte va ser presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra. L’alcaldessa d’Anglès, Àstrid Desset, va destacar que tots els assistents i els municipis d’on provenien estaven units i interconnectats pel Ter, “que ens ofereix una flora i una fauna diversa i té una riquesa infinita”. Es va presentar, a continuació, el llibre Petjades del Ter, amb boniques imatges del fotògraf David Fajula, que va posar de manifest que el riu està vinculat a incomptables vivències “com ara la de la Marina, que cada dia surt amb el seu ramat a la serra Cavallera, des d’on contempla les valls del Ter i del Freser”. “El Ter és la unitat d’un territori i la riquesa d’una biodiversitat. Un imponent però fràgil curs d’aigua de què entre tots hem de tenir cura”, va remarcar Fajula.
També van intervenir l’exalcalde de Manlleu Ramon Sitjà i l’exalcalde de Salt Xavier Corominas, que van ser el primer president i el primer vicepresident del Consorci del Ter, respectivament. Un organisme que es va constituir el desembre del 1998 i que van impulsar perquè els “dolia veure” com el riu s’anava degradant. Començava així “una iniciativa engrescadora, innovadora i potent” i van encoratjar a continuar com fins ara “amb la mateixa empenta i il·lusió”, en una tasca “que sovint és silenciosa, però constant”. D’altra banda, l’alcalde de Torroella de Montgrí, Josep Maria Rufí, va llegir una carta de Dolors Bassa, membre del consell de govern de l’ens entre els anys 2007 i 2011. Bassa va felicitar al consorci per tot el treball de cooperació i hi va afegir que enyorava l’aigua, i en especial els seus màxims exponents per ella: el Ter i el Mediterrani.