El conseller Castells veu «probable» que s'obri un expedient sancionador a Endesa
Es va reunir ahir per primera vegada amb una vintena d'alcaldes vint-i-dos dies després de l'apagada pel temporal
Castells es va comprometre davant dels regidors i alcaldes a incorporar la informació que proporcionin en els expedients informatius que hi ha oberts. Pel que fa al calendari dels expedients, el conseller va dir que intentarien que la resolució fos ràpida, però que és un procés que dura unes setmanes. En tot cas, no serà més tard del juny. El conseller va dir que serà important la informació que hi puguin aportar els ajuntaments, «perquè són els que coneixen el territori». De fet, serà la primera vegada que tindran veu en un expedient d'aquest tipus. Castells, però, va voler deixar clar que l'expedient ha de servir per conèixer les causes de l'apagada: «La primera causa va ser la nevada, però si hi ha hagut elements que han fet que fos més important s'haurà de veure ara, i el que no podem fer és condemnar abans que jutjar.» En aquest sentit, va explicar que els alcaldes se li havien queixat de l'estat i del nul manteniment de la xarxa elèctrica, i Castells va respondre que era «probable, possible o eventual» que acabi derivant en l'obertura d'un expedient sancionador a Endesa.
Reunió amb Endesa
El conseller d'Economia també va anunciar que després de Setmana Santa hi haurà una reunió al màxim nivell amb la companyia elèctrica, en la qual participaran els màxims dirigents i també el president de la Generalitat José Montilla. Pel que fa al subministrament elèctric, va garantir als alcaldes que tret que hi hagi algun fenomen excepcional no hi haurà problemes de llum per Setmana Santa. De fet, ara per ara només queden 19 grups electrògens en funcionament, i les reparacions que es fan de les torres i línies que van caure es duen a terme amb materials més nous, i també reforçant les estructures. «Això no vol dir que hi hagués material obsolet o inadequat», va precisar el conseller. L'objectiu és que tots els treballs s'hagin acabat abans de l'estiu, de manera que hi hagi una normalitat total en el servei.
Pel que fa a altres punts que es van tractar en la reunió, el conseller va explicar les ajudes que ha aprovat el govern destinades a pal·liar els efectes de la nevada, i també com s'han de vehicular les reclamacions. Tots els representants dels ajuntaments i dels consells comarcals van gaudir d'un torn de paraula, i segons Castells les principals queixes van ser arran del comportament d'Endesa, per desinformació i mala gestió durant els dies posteriors al temporal i en què s'havia d'anar recuperant el servei. L'arribada dels generadors també va provocar crítiques, ja que en alguns pobles no es van col·locar en llocs adequats o els van tenir molt tard. «Hem pres nota de tot plegat per millorar-ho, però aquest esperit d'ajudar tot i el disgust és el futur», va dir.
A part de l'expedient informatiu a Endesa, el departament n'ha obert 16 més contra Red Eléctrica i companyies locals de generació d'energia que també van resultar afectades.
L'Estat afegeix una moratòria de quotes a empreses i autònoms a les ajudes
El subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets, va explicar ahir les diverses línies d'ajut a què es podran acollir els particulars, les empreses i els ajuntaments afectats per la nevada. De fet, divendres passat el subdelegat ja va notificar als ajuntaments que la llei 3/2010 que el govern va aprovar el 10 de març, pensada per ajudar territoris on s'han produït incendis i altres catàstrofes, també inclourà la nevada de les comarques gironines com a cas susceptible de rebre ajuts, gràcies a un reial decret aprovat el 19 de març. Això representa que els 221 municipis gironins podran aspirar als 131 milions per a infraestructures i als 33 milions per a actuacions de restauració forestal i mediambiental que el govern estatal va incloure en la llei. Segons va explicar el subdelegat, els ajuntaments ja tenen els impresos de sol·licitud, i els han de presentar amb les factures corresponents i una memòria a la direcció general de Protecció Civil i Emergències, que és l'ens que atorgarà les ajudes. Tenen temps fins al 12 de maig per presentar les sol·licituds, i poden anar adreçades sobretot al cost de la retirada de neu dels carrers i la neteja de boscos. A més, la llei permet compensar els ajuntaments i negocis afectats amb beneficis fiscals. Finalment, les empreses i els autònoms afectats també podran sol·licitar una moratòria en les quotes a la Seguretat Social d'un trimestre, que si volen no hauran d'abonar fins l'any que ve.
Reunions individuals paral·leles
A part de la trobada d'ahir, la direcció general d'Energia manté reunions amb una quinzena d'alcaldes de les poblacions més afectades pel temporal, amb l'objectiu de saber la seva versió de l'episodi i poder incorporar al màxim d'informació possible a l'expedient. Aquestes reunions ja s'han començat a fer, i són paral·leles a la que va fer ahir el conseller a la seu de la delegació dels serveis territorials de Salut de Girona. Aquest lloc es va elegir perquè era l'únic dels serveis territorials amb una sala prou gran perquè hi cabessin tots els convidats. Per part de la Generalitat, a banda del conseller Castells, hi van ser el delegat del govern, Jordi Martinoy, i el director general d'Energia i Mines, Agustí Maure. Pel que fa als representants municipals, s'hi van convidar els dels ajuntaments amb més afectacions i amb més del 5% dels veïns que havien passat un mínim de cinc dies sense llum. També es va intentar que hi hagués representativitat de tots els colors polítics, i de municipis més grans i també de petits. S'hi va convidar els alcaldes de Lloret de Mar, Calonge, Castell-Platja d'Aro, l'Escala, Llagostera, Maçanet de la Selva, Caldes de Malavella, Tossa de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Riudarenes, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Canet d'Adri, Jafre, Garrigàs, Ordis, Brunyola, Rupià, Torroella de Montgrí i Santa Cristina d'Aro, més els consells comarcals del Gironès, la Selva i l'Alt Empordà. N'hi va haver que van excusar la seva absència. La reunió va començar a 2/4 de 6, i es va allargar tres hores.
Les reclamacions contra Endesa a la Selva pugen a més d'1,1 milions
Les reclamacions que s'han fet al web del Consell Comarcal de la Selva contra la companyia Endesa ja superen el milió d'euros en només quinze dies. El formulari en línia de l'Oficina Comarcal de Consum ha facilitat als ciutadans de la Selva que puguin reclamar de manera directa les compensacions econòmiques pels danys i perjudicis després de l'apagada elèctrica del 8 de març passat. Fins ahir ja s'havien recollit més de 800 reclamacions. El total dels imports que ascendeixen a una quantitat més elevada fan referència a la falta de llum (168.148 euros), a la pèrdua d'aliments que no s'han pogut conservar al frigorífic o al congelador (132.617), i a la impossibilitat d'utilitzar la calefacció a les cases (129.335). La resta de reclamacions econòmiques per altres conceptes fa pujar el total a 1.160.000 euros.
Siurana d'Empordà crearà una brigada veïnal per a casos d'emergència com el de l'última nevada
m.vEl ple de l'Ajuntament de Siurana d'Empordà va aprovar la creació d'una brigada veïnal que pugui actuar en casos d'emergència com el de la nevada del 8 de març. Segons ha explicat l'alcalde, Joan Heras, el consistori s'ha adonat que els plans de prevenció han fracassat en aquest cas i arran d'aquesta experiència han decidit crear un equip de gent del poble que voluntàriament s'hi vulgui apuntar perquè tothom pugui col·laborar. «El que hem vist és que l'administració local és la que ha funcionat, i també la col·laboració de la gent. El problema és que tothom ajudava com podia sense cap organització i d'aquesta manera estarà organitzat», explicava Heras. Siurana va estar quatre dies sense llum i gairebé dos sense telefonia mòbil ni fixa.