Medi ambient

Sarrià colla Hinojosa perquè redueixi la pudor al límit legal

L’empresa està posant remei als tres principals focus, però el consistori li reclama un calendari també per a la resta

Els problemes de sorolls estaran solucionats, en principi, a mitjan juliol

L’Ajuntament de Sarrià de Ter ha reclamat a Hinojosa l’adopció de més mesures de reducció de les males olors per tal que disminueixin per sota del límit màxim legal, que es continua superant. La companyia paperera va engegar al març la fase 1 d’un pla d’olors, que incloïa tres mesures per atacar els principals focus de les pudors. Segons explica l’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, això farà que quan acabi aquesta primera fase, a mitjan juliol, el nivell de males olors s’hagi reduït de 50 (màxim al quals s’havia arribat segons els mesuratges) a teòricament 7. Es tracta d’una reducció notable, però insuficient, perquè legalment el nivell màxim és 3. És per això que el consistori sarrianenc i l’empresa que l’assessora han refusat durant aquests mesos de donar per vàlid el pla presentat per la companyia –que l’ha executat igualment–i han exigit a Hinojosa un calendari d’actuacions també per a les fases 2 i 3 en què s’ha d’actuar a la resta de zones de la fàbrica en què s’originen males olors. En una reunió abans-d’ahir, segons Fajula, l’empresa es va comprometre a presentar un calendari d’aquí a algunes setmanes.

Les mesures ja es noten

L’alcalde admet que l’adopció de les primeres mesures del pla “es comença a notar” i amb l’augment de la calor la “percepció” no és la mateixa que els dos anteriors estius. “Tant per percepció meva com de companys, les olors han disminuït força, però encara hi són puntualment, i aquestes han de desaparèixer també”, subratlla.

En concret, la primera fase del pla d’olors –que Hinojosa va fer públic al març i va dissenyar l’empresa especialitzada en olfactometria Strengths Business Engineering– incloïa tres mesures per atacar els principals focus de pudors: el tancament del tanc d’emergències, l’elevació cinc metres de la xemeneia de la nau principal i el tancament de la centrifugadora amb un tractament de rentatge químic a la sortida de l’aire.

Fase final del pla acústic

El que ja està en la seva fase final és el pla acústic per reduir els sorolls que van signar tant l’empresa com el consistori i la Generalitat. “El tema dels sorolls ara per ara ja està força resolt”, explica Fajula, que calcula que el pla quedarà executat del tot cap a mitjan juliol. “Ho estan acabant. D’aquí a poc recepcionaran tota l’obra i faran els mesuratges i molt probablement ja arribaran als decibels a què estan obligats”, detalla l’alcalde, que subratlla que l’Ajuntament estarà atent que realment la reducció sigui la prevista. En concret, els decibels han de baixar per sota de 50. En els mesuratges fets durant aquest temps i que han originat diverses sancions Hinojosa havia arribat fins un màxim a 59, cosa que li va comportar una sanció greu (per ser molt greu hauria d’haver arribat a 60).

LA FRASE

La percepció és que les olors se senten menys però continuen molestant, i han de desaparèixer
Narcís Fajula
alcalde de sarrià de ter

30 denúncies per temes de salut

La plataforma ciutadana Prou, que aglutina veïns de Sarrià de Ter que treballen per posar fi a les molèsties de sorolls i pudors d’Hinojosa, va engegar a principis d’aquest mes de juny una campanya perquè els ciutadans de Sarrià que pateixin problemes de salut a causa de l’activitat de la paperera –citaven com a exemples l’insomni, el mal de cap, l’estrès, les nàusees, els vòmits, la dificultat per respirar, i l’hipertensió arterial, entre d’altres– fessin arribar les seves denúncies al consistori.

L’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, explica que fins ara han rebut ja una trentena de reclamacions dels veïns i que ara el gabinet d’advocats que tenen contractat estudia quin recorregut legal poden tenir aquestes denúncies. “Jurídicament no en sabem el valor. No sabem si cal certificat mèdic ni si es podrà relacionar directament els problemes de salut amb la fàbrica. Hem d’estudiar si legalment les podrem utilitzar”, explica Fajula, que assenyala que poden ser una mesura per pressionar l’empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia