Vint anys de Gavarres amb un gran mural
El consorci ho celebra amb una pintura mural a la pista del Cau dels Pins
El Consorci de les Gavarres ha promogut la realització d’un gran mural divulgatiu a la cara exterior del mur que tanca la pista del Cau dels Pins, a Sant Climent de Peralta. Amb aquesta iniciativa es commemora el vintè aniversari de l’entitat i, a la vegada, el seu esforç per tornar a assajar les qualitats de la calç obtinguda durant la cuita al Forn Gran d’en Torró de Fonteta. D’aquesta manera, es pretén relligar el treball de recuperació etnològica, la tradició arquitectònica, la creació artística i la vinculació a l’espai natural de les Gavarres.
Cursos de mestratge
El mural porta per títol Sureda i és una creació de l’artista gironí Ignasi Esteve. La seva execució és possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Forallac i de Greta (Grup de Recerca de la Tradició Arquitectònica). Els treballs s’emmarquen en els cursos de mestratge en construcció tradicional que organitzen Greta i la Unió d’Empresaris de la Construcció, per formar i sensibilitzar professionals de la construcció que treballin amb materials i tècniques tradicionals.
Es tracta d’una creació de grans dimensions (la paret fa 80 m²) i serà ben visible des de la carretera. El mural es va començar a fer el 28 de setembre, utilitzant tècniques de construcció tradicionals que combinen l’esgrafiat amb pintura al fresc. S’hi recrea un paisatge gavar-renc imaginari, que mostra el suro com a element identificador de l’espai, i inclou un gran lema a la part inferior on es llegeix: “Les Gavarres, espai natural protegit”.
El 2018, un grup de voluntaris va començar a portar a terme el procés per recuperar la cuita de calç al forn gran de Fonteta, a Forallac. Aquest va ser un procés llarg i complex que va culminar el març de l’any passat. Amb aquesta iniciativa es va voler homenatjar i recordar la importància que va tenir l’activitat en la configuració social i econòmica del municipi fins al primer terç del segle XX. La producció de calç de Fonteta i Sant Climent de Peralta tenia una gran demanda, i una part del material es carregava en ferrocarril i en vaixells i viatjava fins a Barcelona.