La Generalitat renova el permís ambiental a Hinojosa
La Plataforma Prou, disconforme amb la decisió de desestimar el tancament preventiu de la planta
Valora la inclusió de les restriccions de sorolls i pudors
Es desestima l’al·legació sobre l’afectació en la salut dels veïns
La Generalitat ha renovat l’autorització ambiental a la paperera Hinojosa de Sarrià de Ter, segons una resolució provisional aprovada el 19 de desembre i que va fer pública ahir, a través de les xarxes socials, la Plataforma Prou. L’entitat veïnal, que pressiona perquè es resolgui la problemàtica de pudors i sorolls que genera l’empresa, va mostrar la seva disconformitat amb la decisió de la Generalitat, que “prioritza l’activitat industrial per sobre del benestar i la salut de les persones i el medi ambient”, va destacar l’entitat en una piulada al seu compte de Twitter. La resolució provisional de la Generalitat desestima les al·legacions veïnals que reclamaven el tancament preventiu de la planta per pudors i sorolls. L’annex inclou un resum de les al·legacions presentades, un total de 156 escrits per part de diversos veïns a títol personal i per part de l’Associació de Naturalistes de Girona.
La Plataforma està disconforme amb la decisió de la Generalitat, on es prioritza l'activitat industrial per sobre el benestar i la salut de les persones i el medi ambient. Una pena deixar Sarrià de Ter abandonada a la seva sort una vegada més. Estudiarem la resolució.
— Plataforma PROU (@ProuPlataforma) January 14, 2020
“És una vergonya d’informe”, va denunciar la portaveu de la plataforma, Elena Costa. “L’Ajuntament ens ha enganyat; no ha enviat al·legacions”, va remarcar Costa, que va recordar que en el ple extraordinari del 17 de desembre ho havia demanat. Des de la Plataforma Prou també es queixen que la Generalitat “s’hagi basat en l’informe de l’Ajuntament” amb data del 16 de desembre. La portaveu de Prou va assenyalar que “no s’ha anat mai a l’una” amb el consistori. Des de l’Ajuntament, l’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, va destacar que ara els tècnics analitzaran que la resolució de la Generalitat hagi inclòs les restriccions de sorolls i olors aprovades pel ple. El consistori va aprovar al desembre per unanimitat multar Hinojosa per les pudors per infracció de l’ordenança d’olors de Sarrià, com a sanció greu, amb 12.000 euros. El gener del 2018, l’Ajuntament de Sarrià ja va multar amb el mateix import la paperera pel soroll que ocasionava als veïns. El juliol del 2017 se’ls havia imposat una multa de 900 euros pel mateix motiu.
L’informe resumeix les més de cent cinquanta al·legacions presentades en un total de 24. La primera, que fa referència a la denegació de l’autorització ambiental “atesos els greus impactes que genera la indústria”, es desestima. En aquest punt, l’informe conclou que la paperera ha de desenvolupar el pla per minimitzar-los i complir amb les condicions fixades a les ordenances municipals aprovades. Així, en la valoració s’explica que “la revisió de l’autorització estableix que l’activitat haurà de complir amb les millores tècniques disponibles establertes, les quals contemplen, entre d’altres, aspectes com olors, soroll, aigües residuals, etc. amb l’objectiu de minimitzar els impactes ambientals”. Quant a la incompatibilitat de l’ús industrial de fabricació de paper i cartró amb l’entorn residencial i d’habitatge, la Generalitat considera que “és una activitat existent, de la qual es revisa la seva autorització ambiental; no és un tràmit de legalització ni ampliació”. Recorda que la qüestió urbanística és competència municipal.
La Plataforma Prou considera “molt greu” que no reconeguin “que hi hagi alteració de la salut”. L’informe ho desestima perquè “no es disposa de cap estudi d’afectació de la salut als veïns causada per l’activitat de la paperera, i pel fet que el Departament de la Salut no té cap indicador de problemes al municipi”. L’entitat es planteja altres accions perquè consideren “que la via formal no serveix per a res”. Tenen el suport de Naturalistes de Girona i Ecologistes en Acció, amb els quals al novembre van portar el cas a la fiscalia. Passat l’estiu, la situació ha millorat, reconeixen els veïns: “Durant el dia depèn de la zona i de com bufa el vent; l’olor ja arriba al Trueta.” “És perquè s’han elevat les xemeneies, fet que no redueix la contaminació, sinó que la dispersa”, assenyala Elena Costa.
LES DATES
Activitat paperera a gran escala
El 16 d’agost del 2016 es va posar en marxa, en període de proves, la planta paperera d’Hinojosa a Sarrià de Ter. L’engegada definitiva va ser el setembre del 2016. El grup va notificar una inversió de 25 milions d’euros per recuperar l’activitat. Torraspapel havia tancat completament la producció a principis d’octubre del 2014. D’aquesta manera el municipi recuperava l’activitat paperera a gran escala amb la voluntat que Sarrià fos estratègic en el sector del paper i també com una de les apostes de creixement econòmic de Sarrià de Ter.
Data per posar fi a les pudors: aquest setembre
El 7 de març del 2017, el gerent d’Hinojosa, Manuel Orero, va participar en una reunió oberta amb els veïns a El Coro per explicar-los els motius de les pudors i els sorolls. Des de l’empresa es va demanar paciència i comprensió amb el compromís de resoldre els problemes. A mitjans de desembre passat, Hinojosa, que produeix paper reciclat, va presentar una segona fase d’accions per reduir les pudors provinents de la seva activitat industrial. Les mesures del pla es concentraran a la zona on hi ha situada la depuradora. El gerent de la planta, Manuel Orero, va posar com a data per resoldre aquesta problemàtica el setembre d’aquest any. Així, calcula que entre finals de març i principis d’abril d’aquest any tindran tancats tots els tancs, que ja s’han començat a cobrir. Per evitar la intensificació de la pudor amb l’arribada de la calor, Orero va avançar que a l’estiu implantaran “mesures d’emergència provisionals per minimitzar al màxim la problemàtica”. En aquest sentit, s’estudia la instal·lació de filtres de carboni a la zona de la depuradora. Paral·lelament va assegurar que tenen “la problemàtica dels sorolls molt tancada i controlada” i que “s’ha baixat dels 60 decibels i escaig als 51 o 52”. Amb la fàbrica parada, l’entorn està a 49. En relació amb les queixes veïnals, el gerent va assenyalar que “està bé que els veïns siguin exigents”. “Sembla que la paperera sigui el dimoni, però ben al contrari. El nostre enfocament de compromís amb el medi ambient és claríssim i creiem que Sarrià de Ter acabarà estant orgullós de tenir aquesta empresa al municipi”, va assenyalar el gerent.
Des que va començar l’activitat, Hinojosa ha invertit més de 3,5 milions d’euros per eliminar les molèsties. Amb les noves accions, hi destinarà aproximadament entre 1,5 i 2 milions d’euros més.