Tecnologia pionera a l’ICRA en depuració d’aigües
treball
Investigadors de l’ICRA desenvolupen un tècnica per erradicar amb grafè contaminats persistents
Es reclamen més fons per a la investigació per no perdre posicions
L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) aborda amb el projecte pioner Electron4Water la depuració d’aigües residuals mirant d’abaratir els costos sense fer servir productes químics.
Un projecte que es desenvolupa quan l’ICRA aborda el desè aniversari de la seva seu a Girona alertant de la necessitat d’aconseguir més fons de les administracions per a recerca.
El director de l’ICRA, Damià Barceló, destaca la importància d’aconseguir una bona qualitat de l’aigua, sigui la residual o la potable, que, sens dubte, beneficiarà el nostre entorn.
Aquest treball requereix importants fons per a la recerca: “La darrera gran inversió en recerca es va fer en el període 2010-2011 i en el marc de la subvenció nominativa, que és quan l’ICRA es va poder dotar de l’equipament científic necessari per posar funcionament diverses línies de recerca”, destaca, afegint-hi que “si en cinc anys no hi ha una inversió potent per a la investigació, el país perdrà posicions en l’àmbit internacional”.
Tecnologia pionera
Damià Barceló explica que l’ICRA aposta per la tecnologia puntera i destaca que un d’aquests projectes és l’Electron4Water. Aquest projecte proposa una tecnologia pionera per depurar l’aigua sense recórrer als productes químics fent servir sistemes nanoelectroquímics basats en l’òxid de grafè reduït, que resulta molt econòmic. El grafè és un material que es caracteritza per posseir una alta conductivitat tèrmica i elèctrica i per combinar una alta flexibilitat i lleugeresa amb una duresa extrema.
L’objectiu principal del projecte és desenvolupar reactors compactes i modulars de baix cost, que no siguin químics, capaços d’operar, alimentats de forma autònoma per panells fotovoltaics. Aquests nous sistemes de tractament seran un avenç en un camp en què les tecnologies de tractament d’aigües i aigües residuals són en gran part deficients: eliminació de contaminants persistents, tòxics i carcinògens del cicle de l’aigua.
Jelena Radjenovic, investigadora principal del projecte, que forma part de l’àrea de Tecnologies i Avaluació de l’ICRA, explica que “la recerca actual sobre l’ús d’elèctrodes de grafè modificat se centra en l’emmagatzematge i la conversió de l’energia”.
En aquests usos, les deficiències del grafè en limiten l’eficàcia, però l’Electron4Water vol convertir aquest problema en un avantatge per induir la degradació electrocatalítica i l’electroabsorció de les substàncies contaminants.
Serà la primera vegada que es faci servir un material cobert de grafè per eliminar els contaminants i els patògens de l’aigua.
Sinergies amb la UdG
El rector de la UdG, Quim Salvi, destaca el gran treball que es fa des de l’ICRA i el repte que representa col·laborar més intensament “en benefici mutu i en benefici de la societat, especialment ara quan tots els indicadors ambientals i climàtics ens porten a un futur en què l’aigua i la seva qualitat seran determinants”.
L’ICRA va ser creat per la Generalitat l’octubre del 2006 en el marc del programa de centres de recerca com una fundació privada que té com a patrons el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, la UdG i l’ACA.
LES FRASES
Deu anys d’activitat en xifres
L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) va complir, el 2019, deu anys a Girona amb una celebració que va comportar adquirir un 65% de l’edifici que ocupava en règim de lloguer, l’H2O, al Parc Científic i Tecnològic (PCiT), en el marc del concurs de creditors.
Una dècada dona per a molt, especialment si s’analitza en xifres. L’ICRA ha gestionat, en aquests deu anys, 12.632.091 euros de fons competitius per a projectes de recerca. En aquest període, s’han publicat 1.438 treballs que reflecteixen la producció científica: 1.163 articles de revista (80,88%), 191 capítols de llibres (12,28%), 24 llibres editats (1,67%), 54 col·laboracions d’altres tipus (3,76%), 3 llibres coeditats (0,21%), 3 edicions especials (0,21%) i, finalment, 31 tesis doctorals tutelades des de l’any 2013. Pel que fa a l’equip de professionals, l’ICRA disposa actualment de 60 persones, entre professors de recerca, científics de recerca, investigadors predoctorals i postdoctorands i tècnics de recerca.
“Hem d’eliminar els contaminants persistents”
Jelena Radjenovic és la investigadora principal d’aquest projecte Electron4Water i destaca la importància de desenvolupar una tecnologia capaç d’eliminar compostos altament persistents, com els ara perfluorats.