La CANC envia 7.000 cartes de rebuig a l'MTC als veïns de la Ribera, la Terra Alta i el Priorat
També proposa als ajuntaments de la zona nuclear d'Ascó que surtin de l'AMAC
Si fa unes quantes setmanes l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, enviava una carta als veïns de la Ribera d'Ebre en què els explicava que l'MTC serà una «oportunitat» per al desenvolupament econòmic de la comarca; ara és la CANC qui fa arribar directament els seus arguments als veïns. Així, la CANC ha enviat 7.000 cartes als ciutadans de la Ribera d'Ebre, el Priorat i la Terra Alta, per rebatre l'argumentació de l'alcalde d'Ascó. «Si no hi ha cap risc, en concepte de què diuen que es donarien 6 milions d'euros? Algú pensa que si això fos bo ens hauria arribat; i amb diners a canvi?», exposa la CANC en la missiva. Els contraris al cementiri nuclear també exposen que els 300 llocs de treball que Vidal defensa que es crearan seran només durant la fase de construcció de l'MTC, mentre que una vegada entre en funcionament es reduiran a un centenar. En la carta, la CANC insisteix que un cementiri nuclear «no portarà desenvolupament al municipi ni a la comarca». En aquest sentit, posen l'exemple d'El Cabril, el cementiri de residus de mitjana intensitat que Enresa gestiona a Andalusia i on els alcaldes de la zona lamenten que no s'han complert les expectatives de creixement econòmic previstes. Finalment, la CANC recorda als veïns que hi ha 140 ajuntaments que han aprovat mocions de rebuig al cementiri nuclear, 95 dels quals són de les Terres de l'Ebre i el Priorat; 12 consells comarcals, les diputacions de Tarragona i Lleida, i que el Parlament de Catalunya ha aprovat dues resolucions en contra que l'MTC s'instal·le a Catalunya.
Dels 13 ajuntaments que formen l'àrea nuclear d'Ascó, n'hi ha 8 que s'han pronunciat contra el cementiri nuclear: Móra d'Ebre, Flix, la Fatarella, Corbera d'Ebre, el Molar, la Torre de l'Espanyol, la Palma d'Ebre i Vinebre. És precisament a aquests ajuntaments que la CANC reclama que abandonen l'AMAC, ja que aquesta associació finança una campanya a favor de la candidatura asconenca. La sortida d'aquests ajuntaments de l'AMAC no implicaria la pèrdua de les compensacions que reben actualment del fons d'Enresa pels residus que contenen les centrals nuclears. De fet, l'Ametlla de Mar no forma part de l'AMAC i sí que rep les compensacions que li pertoquen.
Nova plataforma
R.RLa Ribera d'Ebre, i en aquest cas el municipi d'Ascó, ja té una altra entitat ciutadana que defensa la candidatura d'Ascó al magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC). Es va presentar ahir al casal municipal d'Ascó i s'anomena Plataforma ASCO, el nom del poble i a la vegada les sigles d'Acció, Solidaritat, Compromís i Oportunitat, i actualment estan en fase de legalització dels estatuts. Segons el seu president, Jaume Ferrús, la integren un centenar de persones, tot i que precisa que encara no han obert el llibre de socis. Aquesta és la xifra de les persones que han assistit als diferents actes de presentació. Entre els seus objectius principals hi ha promoure la creació de llocs de treball al municipi i que aquests siguen compatibles amb l'activitat tradicional, «i especialment l'agricultura», diu Ferrús, qui es mostra convençut que el magatzem de residus és una oportunitat per a la comarca. De moment, no tenen previst cap acte informatiu o reivindicatiu.