Medi ambient

Reserva en línia per banyar-se als gorgs de la riera de Cogolls

L’Ajuntament de les Planes d’Hostoles aplicarà els dies vinents un sistema pioner que limita a 200 persones diàries l’accés a la riera de Cogolls

Creu que se superaran els 20.000 visitants de l’any passat fruit de la postpandèmia

Les mesures de contenció de la Covid-19, que, entre moltes coses, manen evitar concentracions humanes a les platges, fan preveure l’increment de l’afluència a les zones de bany fluvials interiors, tradicionalment més tranquil·les i menys concorregudes. A les Planes d’Hostoles ho tenen clar i s’han preparat per evitar aquestes concentracions als gorgs de la riera de Cogolls, un dels espais de bany i gaudi fluvial més populars de les comarques gironines i un dels actius del sector turístic de la vall d’Hostoles.

Per assegurar la banyada, els visitants hauran de reservar el permís d’accés a través d’un web, perquè, si ho pensen fer a la caseta de control de la cruïlla de la C-63, és fàcil que no tinguin plaça. I és que, atenent criteris tècnics de la pressió que poden suportar els gorgs, s’ha limitat a un total de 200 persones per dia. A part dels criteris de conservació, hi ha els que s’han d’observar perquè no es converteixin en un punt de contagi del coronavirus. Hi haurà informadors que controlaran que aquest límit no se sobrepassi i, quan s’hi arribi, no deixaran accedir-hi més persones. Els veïns no hauran de pagar per anar als gorgs, però estaran sotmesos a les mateixes restriccions d’ocupació.

L’Ajuntament de les Planes ha optat per modificar el sistema de pagament i, en comptes dels cinc euros per vehicle de fins ara, farà pagar tres euros a cadascun dels visitants a partir de dotze anys. “Volem que les persones usuàries contribueixin personalment al manteniment de l’espai natural”, ha afirmat l’alcalde, Eduard Llorà, que ha remarcat que no tenen cap voluntat recaptatòria. Segons ell, han calculat que els ingressos que obtindran serviran per cobrir el cost del servei, que donarà feina a cinc informadors –tots veïns del municipi– a peu de gorg i a dos guardes de barrera.

El cost de tota l’operació oscil·la entre els 40.000 i 45.000 euros.

En aquest aspecte de responsabilitat amb l’entorn i en el pedagògic, hi ha insistit el director de la fundació Emys, Marc Vilahur, que és l’entitat que gestiona la regulació de l’accés als gorgs de Cogolls. “Amb ajuts de la Generalitat, hem millorat l’accés als gorgs, hem adaptat els suports informatius i hem fet un pas més cap a un sistema de gestió integral amb un lloc web on, a part de comprar l’entrada, els visitants reben informació per prendre consciència de la importància de preservar l’entorn on accediran”, ha sentenciat.

LA XIFRA

20.000
persones
van visitar els gorgs de la riera de Cogolls l’any passat, majoritàriament durant l’estiu.

LA DATA

20.06.20.
És el dia en què
la regulació de l’accés als gorgs serà diària, fins al final del període d’estiu.

Molts visitants concentrats a l’estiu

Els gorgs de la riera de Cogolls, un afluent del riu Brugent, van aplegar, l’any passat, un total de 20.000 persones, el 30% de les quals forans, la majoria de països europeus. Aquestes dades les ha fet públiques Marc Vilahur, que ha remarcat que són unes xifres que demostren la pressió a la qual està sotmesa aquesta zona fluvial d’un municipi de 1.500 habitants. A més, ha indicat que la majoria d’aquests visitants es van concentrar en un període de 90 dies, els tres mesos d’estiu. L’alcalde ha recordat que és una zona visitada tot l’any, però, fora del període estiuenc, es tracta majoritàriament de veïns que hi van a caminar. Els gorgs de Cogolls són els de la Plana, can Poetes, Santa Margarida i molí dels Murris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.