L’observatori d’Albanyà codescobreix exoplanetes
Aquests són els primers fruits de la incorporació a l’equip TESS TFOP SG1 de la NASA, començada l’any 2019
La col·laboració de l’Observatori Astronòmic Albanyà amb la NASA en el marc de l’equip Tess TFOP SG1 comença a donar els seus fruits. En el primer any de col·laboració, l’Observatori Astronòmic Albanyà ha codescobert cinc nous sistemes planetaris. Aquesta troballa inclou dotze planetes de diversos sistemes solars (exoplanetes), al voltant d’estrelles properes al Sol.
El director de l’Observatori Astronòmic Albanyà, Pere Guerra, assegurava que havien tingut una any “extremament productiu des del punt de vista científic”: “El nostre centre astronòmic s’ha encarregat de validar les dades que ha captat la nau espacial Tess de la NASA, observant des d’Albanyà i participant en 12 de les 66 descobertes que ha fet la Tess.”
L’Observatori Astronòmic Albanyà es va incorporar la trador passada a l’equip de seguiment TFOP SG1 de la NASA per investigar planetes fora del sistema solar fent servir dades de la nau espacial Tess. Concretament, aquesta col·laboració ha anat a càrrec del director de l’observatori, Pere Guerra, i d’un estudiant en pràctiques, que han analitzat les dades recollides per la nau Tess per destriar aquesta informació. La tasca d’anàlisi és diària, si les condicions meteorològiques ho permeten, i comença habitualment a partir de 2/4 d’11 del vespre. La missió inicial de Tess és descobrir 50 exoplanetes d’una mida semblant a la de la Terra durant la seva missió, amb una durada prevista de dos anys.
Aquesta missió de la NASA està liderada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i està operant detectant planetes en estrelles visibles des de l’hemisferi nord des de mitjan any passat. L’Observatori Astronòmic Albanyà es troba dins el PEIN Alta Garrotxa, al municipi d’Albanyà, a només trenta minuts de Figueres i adjacent al càmping Bassegoda Park.