Sentència contra una granja de porcs de Cantallops
El TSJC dona la raó a la Iaeden i a un veí que havien impugnat un control ambiental que Medi Ambient havia validat
Encara es pot recórrer contra la decisió
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a la Iaeden i a un veí de Cantallops en el recurs contenciós administratiu que van interposar contra el control ambiental validat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació fet a la granja Els Noguers de Cantallops, que va servir per no declarar la caducitat de la llicència ambiental i per permetre continuar amb el funcionament de l’explotació ramadera porcina.
El TSJC ha estimat en bona part el recurs i anul·la el control ambiental practicat, i anul·la també les dues resolucions dictades per la directora general de Qualitat Ambiental i pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, i condemna a declarar desfavorable el control ambiental. De tota manera, la decisió no es considera ferma i es pot presentar un recurs de cassació.
Segons la sentència, la prova pericial judicial emesa per un enginyer agrònom evidencia que la bassa de purins addicional no va ser construïda ni instal·lada, i que la teòrica instal·lació de goma flexible adquirida pel titular de la granja (i plegada en un magatzem), que s’havia donat per bona, no pot servir a l’efecte de computar com a bassa de purins i amb capacitat mínima d’emmagatzematge de les dejeccions ramaderes.
Zona vulnerable als nitrats
El març d’aquest any, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va afegir diversos municipis de les comarques gironines dins de les zones vulnerables per contaminació de nitrats. Entre altres hi havia Cantallops. A tot Catalunya s’han declarat 45 nous municipis com a zones vulnerables, d’un total de dinou comarques.
La Iaeden-Salvem l’Empordà i la Plataforma Salvem l’Empordà de Purins ja demanaven que es declarés tot Catalunya zona vulnerable o vulnerada per contaminació de nitrats per l’excés de purins l’any 2019. També reclamen una moratòria per a noves instal·lacions porcines o ampliacions de les existents a tot el país. A l’Alt Empordà ja ho reclamaven el 2016, quan la Iaeden i els opositors a les granges de porcs de la comarca es van reagrupar en una plataforma.