Viure la «fluviofelicitat»
Prop de 60 persones participen en una piraguada popular entre Xerta i Tortosa
Tarragona acull aquests dies i fins al 17 de juliol l'exposició itinerant Aigua, rius i pobles, que tracta els conflictes hidràulics del món des del punt de vista més humà. En el marc de l'exposició, ahir es va organitzar una piraguada popular entre Xerta i Tortosa, en la qual van participar unes 60 persones. L'objectiu d'aquesta activitat paral·lela a la mostra era ensenyar als ciutadans que un riu és més que un recurs, «també és un patrimoni i una zona de gaudi», segons Pipa Álvarez, coordinadora de la mostra.
L'activitat, que va ser finançada per empreses del territori, va tenir la participació del catedràtic d'hidrologia Javier Martínez, ideòleg del concepte fluviofelicitat. Així que la piraguada d'ahir no va ser només un acte lúdic, sinó que va convertir els seus participants en els protagonistes d'una experiència: viure, aprendre i experimentar en primera persona aquest sentiment de fluviofelicitat. Les paraules de Martínez abans d'iniciar la piraguada van aclarir el concepte: «Disposar d'espais com ara el riu Ebre ens dóna qualitat de vida, però no ens n'adonem fins que no ens hi fiquem.»
En la fluvioconferència de Martínez, que es va celebrar a la meitat del trajecte, també es va reflexionar sobre el progrés. «No es pot anomenar progrés el que en realitat és vandalisme», va sostenir. «Els rius formen part del nostre benestar, tot i que avui dia estan tots privatitzats, i la destrucció d'un riu és una qüestió ètica, ja que està en joc la nostra identitat», va assegurar el catedràtic.
Lluny de generar un debat polític, es tractava només d'adonar-se de la joia que és un riu. «Només ens podem plantar davant d'una situació abusiva si la coneixem», va acceptar Martínez. Tampoc no va faltar el toc d'alerta a l'administració: «És fonamental que el govern s'adoni de l'element identitari que és el riu, tot i que per desgràcia no s'és conscient de la seva destrucció.»