Medi Ambient
Rovellons primerencs
La meteorologia ha fet avançar un xic la temporada d’aquest bolet en algunes zones de les comarques gironines, que està sent molt bona en quantitat i, sobretot, en varietat d’espècies
Els boletaires, però, estan pendents del cel, desitjant que la baixada de temperatures prevista no sigui severa i, sobretot, que les ventades no siguin persistents
Els boletaires gironins estan pendents de l’anomenada rufagada de Sant Miquel
Tot depèn de la rufagada de Sant Miquel. Els boletaires gironins de tota la vida estan pendents del temps d’aquest cap de setmana i els dies de després de la diada de Sant Miquel per determinar si la temporada de bolets es mantindrà tan magnífica com ha començat, tant en quantitat com en varietat d’espècies. De fet, les condicions meteorològiques favorables l’han fet avançar un xic, motiu pel qual, i per posar només un exemple, hi ha rovellons a dojo a la Vall del Bac, a la zona de transició entre les comarques de la Garrotxa i el Ripollès.
El micòleg i expert meteoròleg de la vall de Farró Jordi Zapata ha remarcat que, a les comarques gironines, la temporada de bolets està ara per ara en un temps d’interval. Si durant els propers dies fa vent i fred, la floració dels bolets no seguirà el mateix ritme que fins ara. Per això els boletaires estan pendents del termòmetre ancestral de la rufagada de Sant Miquel, és a dir, de la baixada de temperatures i vent a muntanya. Esperen, lògicament, que no es compleixi la dita. De la baixada de temperatures, temen la neu, i del vent, que sigui persistent, perquè això podria aturar la floració dels bolets. Zapata ha remarcat que s’està en aquesta indefinició, perquè hi ha previsió de neu, però a més de 1.400 metres d’altura, i de vent, i afirma que caldrà veure si es compleixen les previsions i com.
La temporada gironina de recol·lecció de bolets va començar el mes d’agost passat a les zones més altes de la Cerdanya –serra del Cadí, Bulloses i Carlit–, a les rodalies de les pistes d’esquí de la Molina i Masella, i a tot el Pirineu gironí. De fet, entre final de maig i juny ja es van poder collir els primers exemplars. En aquests casos, el bolet estel·lar va ser el pinetell de calceta –moixins a la zona–, i un xic més endavant, el rovelló. Els boscos de pi negre i vermell en van produir en quantitats importants. Després de les Festes del Tura d’Olot, a mitjans de setembre, la temporada de bolets ja es va començar a desplaçar cap a zones més baixes del Pirineu gironí, sobretot al Prepirineu, i també del Collsacabra, i s’hi consolidarà, a causa de les nevades a cotes altes que ja s’han produït i a la baixada de temperatures.
Jordi Zapata ha detallat que, fins ara, en aquestes zones hi ha hagut molta abundància d’espècies comestibles, sobretot s’han pogut collir surenys, és a dir ceps, que és una espècie molt apreciada, llenegues, i ara ja hi ha rovellons a altituds com les de Llanars, Camprodon i la ja anomenada Vall del Bac. En aquesta zona d’altura mitjana respecte del nivell de mar, a l’estiu, ja s’hi havien collit rossinyols a les zones més obagues. Segons el micòleg i meteoròleg de Bianya, si les condicions del temps es mantenen favorables, hi haurà una bona collita d’escarlots. En cas contrari, aquesta espècie serà la més afectada, ja que és molt sensible a les condicions meteorològiques.
S’espera un mes d’octubre en conjunt una mica sec i de temperatures una mica més altes que les habituals d’aquest mes. Per això Jordi Zapata avança que caldrà veure com afectarà la recol·lecció de l’escarlot, també anomenat carlet. I avança que es trobaran surenys als alzinars, fredolics –els populars negritos– i vaquetes de pi –conegudes popularment com camagrocs–. Quant a l’ou de reig, un altre dels bolets més apreciats del Prepirineu, Zapata ha remarcat que se n’han collit a la Fageda d’en Jordà d’Olot i Santa Pau, a l’entorn de la diada de la Mare de Déu del Tura (8 de setembre) i que ara se’n començaran a trobar a les Gavarres.
De fet, la temporada s’allargarà fins a la Puríssima a la zona prelitoral, muntanyes de Portbou i Roses, Cadiretes, les Alberes i, sobretot, les Gavarres. És una zona de les comarques gironines on es cull un tipus de bolet més tardoral. Jordi Zapata avança que és una zona on hi sol haver molta producció, ja que la insolació no és tan potent durant aquests mesos. En els últims mesos de l’any, és territori de llenegues, ous de reig, escarlots, vaquetes de pi i, entre els més abundants, fredolics.
Un bon inici de temporada i, amb el permís del temps, amb unes previsions excel·lents.