Els residus orgànics es convertiran en adob per al Parc Agrari del Llobregat
L’AMB construirà una nova planta de tractament a Viladecans a partir del 2022
El projecte recull també l’aprofitament de l’energia en forma de biogàs
L’àrea metropolitana de Barcelona convertirà en biofertilitzants i adobs d’alta qualitat i de quilòmetre zero els residus orgànics que generen els municipis. El Parc Agrari del Baix Llobregat serà el principal beneficiari de la instal·lació que l’AMB preveu construir a Viladecans a partir de la reconversió de l’actual planta de transferència de residus. El projecte, que té un pressupost de 53,5 milions d’euros, donarà feina directa a unes 40 persones i començarà a construir-se el 2022 amb l’objectiu que pugui estar en funcionament dos anys després.
L’AMB ja ha aprovat la licitació per a la redacció del projecte constructiu del Centre de Producció de Biofertilitzants i Adobs (CEBA), tal com va explicar ahir el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, que va situar la iniciativa en el marc de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible de Barcelona durant el 2021i en l’objectiu de potenciar l’economia circular i que els residus esdevinguin recursos que es puguin tornar a introduir en el cicle de materials. “El projecte de la planta és el paradigma del que volem que esdevingui la política de residus de l’AMB, una aposta centrada en l’economia verda i circular, arrelada al territori i capaç d’impulsar sectors estratègics de futur, com el de l’alimentació sana, sostenible i de proximitat”, va explicar Badia.
La planta serà una experiència pionera a Europa que permetrà la generació d’adobs personalitzats per als diferents conreus que hi ha al Parc Agrari del Baix Llobregat, el principal centre de producció alimentària de l’àrea metropolitana de Barcelona. La matèria orgànica recollida selectivament que hi arribi es transformarà completament en materials rics en nutrients per al sòl. A més, un tractament innovador de les aigües generades permetrà la recuperació de biogàs a partir de la càrrega orgànica de les aigües, fertilitzants líquids rics en nitrogen i estruvita, que és un fertilitzant d’alt valor pel seu contingut en fòsfor.
Energies renovables
La planta funcionarà potenciant les energies renovables més netes: des de la fotovoltaica, a partir de plaques instal·lades a la coberta, fins a l’energia elèctrica generada a partir de la fracció orgànica tractada, en forma de biogàs. A la mateixa planta s’instal·laran punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i punts de recàrrega per a vehicles de gas, aprofitant l’electricitat i el biometà produïts al centre, que es destinaran a camions de recollida de residus i vehicles municipals, mentre que l’excedent de biometà s’injectarà a la xarxa de gas natural. La planta també disposarà d’un laboratori i d’una zona de proves, on es treballarà per optimitzar el producte resultant, així com d’una aula ambiental, que promourà les visites a la planta i n’explicarà el funcionament i la implicació mediambiental en la gestió dels residus a través de l’estratègia d’economia verda i circular.
El CEBA vol donar resposta a l’increment previst en la recollida de la fracció orgànica dels residus. Actualment la quota mitjana en la recollida selectiva a l’AMB és del 37,4%, però el programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (Premet25) preveu assolir el 55% de reciclatge l’any 2025. Per aconseguir-ho, el programa marca l’objectiu que l’any 2025 les fraccions orgànica i resta es recullin porta a porta o mitjançant contenidors intel·ligents.
Un altre objectiu de la nova instal·lació serà potenciar l’economia de proximitat al territori metropolità. Permetrà generar llocs de treball de la denominada “ocupació verda” i contribuirà a la inserció laboral de persones amb dificultats per accedir al mercat de treball dels col·lectius més vulnerables: joves, dones, aturats de llarga durada, famílies amb tots els seus membres a l’atur i persones amb discapacitat.