Alerten que els sòls agrícoles de Bianya són un bé escàs
El DAR presenta el mapa de sòls
El cap del servei de Producció Agrícola del DAR, Jaume Boixadera, ha alertat que cal ser el màxim de respectuós possible amb els espais agrícoles de la Vall de Bianya quan es planifiquin noves infraestructures i nous creixements urbans i industrials. Ha recordat que per les condicions climàtiques –una pluviometria elevada– Bianya i la Garrotxa en general tenen terres molt fèrtils, però n'hi ha relativament poques a causa de l'orografia –les planes escassegen i no són de grans dimensions–. Boixadera hi ha afegit que a la Vall de Bianya hi ha zones de forts pendents, que es poden aprofitar per a l'activitat ramadera.
Jaume Boixaderas ha explicat que la necessitat de preservar les planes agrícoles és una necessitat general al país, sobretot on hi ha les grans extensions, com ara el pla de Lleida, els deltes dels rius, les planes d'Osona i del Vallès o les de l'àrea de Reus i Barcelona, aquesta última ja perduda per la important humanització. El director dels serveis territorials del DAR a Girona, Josep Guix, i l'alcalde de la Vall de Bianya, Albert Busquets, han coincidit a assenyalar la importància del nou mapa per a la planificació del territori.
Un tros més
La geòloga Marta Puiguriguer, que ha elaborat el mapa, ha explicat que es tracta d'una radiografia de les propietats físiques i químiques del territori. Ella mateixa hi ha afegit que hi ha hagut un important treball de camp previ a la classificació –s'ha fet segons el mètode americà– amb mostres preses al terreny i estudiades al laboratori. Segons ella, el mapa de la Vall de Bianya, de fet, és la continuació de la cartografia de sòls de la comarca de la Garrotxa, que ja comprèn el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i la Vall d'en Bas, l'altre gran espai agrícola de la zona i el que té les terres de més qualitat del país.