Medi ambient

El TSJC tomba el nou telecadira de Baqueira al Pallars

La Generalitat l’havia aprovat, l’any 2017, tot i ser a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la part de la modificació del pla especial urbanístic de l’àrea esquiable de la Peülla, al Pallars Sobirà, aprovada l’any 2017 per la Generalitat i que preveia la construcció d’un altre telecadira de Baqueira Beret, pel fet d’afectar una àrea perifèrica de protecció del Parc Nacional d’Aigüestortes. A més, en la sentència també rebutja que l’estació pugui abocar aigües residuals depurades al riu Bonaigua, ja que està declarat com a reserva de llúdrigues. Així, estima un recurs presentat per l’entitat ecologista Ipcena, que, en vista que ha prosperat una queixa que es remunta a l’època en què Baqueira va iniciar l’expansió des de la Val d’Aran cap al Pallars, ara demana la dimissió del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, per la declaració d’impacte ambiental que es va signar sobre aquest projecte.

La sentència afirma que els terrenys on es volien posar algunes de les pilones del nou telecadira (Baqueira ja en té en aquesta zona en funcionament) formen part de l’àrea perifèrica d’Aigüestortes, protegida, on només es permeten “usos i aprofitaments tradicionals compatibles amb la protecció i conservació del medi”. El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, ha afirmat que es va “malinterpretar” de manera intencionada el que es podia fer als espais de protecció perifèrics del parc nacional, que formen part de la Xarxa Natura 2000, amb la idea de poder tirar endavant el projecte del telecadira. Amb relació a l’abocament d’aigua, la sentència també basa l’estimació del recurs en el fet que aquest es produiria en una zona molt propera a la capçalera del riu, la qual té molt poc cabal i queda congelat a l’hivern.

Vàzquez hi ha afegit que la sentència, contra la Generalitat, l’Ajuntament de l’Alt Aran i l’estació d’esquí, era “molt esperada i desitjada” i que des de l’entitat consideren que els arguments i les raons jurídiques que van presentar en el recurs eren “difícils de rebatre”. El portaveu ecologista considera que l’informe d’impacte signat per Miralles era una “irresponsabilitat” tenint en compte que en aquest entorn es podien arribar a concentrar uns 3.000 visitants diaris. Ara, Ipcena estudia si presenta una altra denúncia per tràfic d’influències en descobrir que l’exalcaldessa d’Alt Àneu, Laura Arraut, va enviar, l’any 2015, una carta en què demanava ajut a l’aleshores conseller de Territori, Josep Rull, ja que hi havia un informe desfavorable del Parc Nacional d’Aigüestortes que, però, va ser modificat l’any 2017.

La sentència de la sala contenciosa administrativa del TSJC no és ferma i les parts hi poden recórrer. Ni les administracions ni l’estació s’han pronunciat fins ara.

LA FRASE

L’estudi d’impacte ambiental que va fer la Generalitat era una irresponsabilitat
Joan Vàzquez
Portaveu d’ipcena


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia