El delta de l’Ebre, indefens davant de l’envestida
Els danys causats pel temporal ‘Filomena’ evidencien els escassos avenços per protegir l’espai natural, que ja va quedar molt perjudicat per la borrasca ‘Glòria’ fa un any
No hi ha treva per al delta de l’Ebre i la seva ferida es fa cada cop més gran. El temporal Filomena ha tornat a deixar al descobert un espai d’alt valor mediambiental però que ha quedat desemparat davant de l’empenta del mar. Ajuntaments, comunitats de regants, arrossaires, mariscadors i veïns dels municipis de la desembocadura de l’Ebre han vist com, un any després dels greus estralls causats per la borrasca Glòria, les mostres de solidaritat i les promeses sorgides arran d’aquella destrossa han quedat en no res. “Estem en fase d’indignació”, manifesta Xavier Curto, portaveu de la Taula de Consens pel Delta. “Ens han fet canviar d’actitud i no podem tenir il·lusions en projectes sobre el trànsit de sediments si no passem del primer full del pla Delta, un pla possibilista, amb mesures que van més enllà de l’emergència i que en planteja de preventives”, manifesta Curto.
Una de les proves més visibles de la malesa que pateix el Delta és la barra del Trabucador. El darrer temporal ha desdibuixat bona part d’aquesta franja de sorra que uneix la badia dels Alfacs amb la punta de la Banya. Ja no queda pràcticament ni rastre de l’actuació d’emergència executada abans de l’estiu per la direcció general de Costes, que va invertir 700.000 euros per abocar-hi 120.000 metres cúbics de sorra per crear una franja de 50 metres d’ample.
Les salines de la Trinitat han quedat aïllades i Joan Sucarrats, el gerent d’Infosa, l’empresa que les explota, lamenta la manca d’iniciativa de les administracions per posar sobre la taula solucions més duradores per a la integritat del Trabucador i de la morfologia del Delta en general. “És una llàstima veure com es tiren la culpa els uns als altres. La Generalitat té una partida de sis milions d’euros pendent d’executar i al final pensem que no és un problema de si Madrid dona o no l’autorització d’emergència, sinó un problema de voluntat política.” El xoc de competències entre la Generalitat i el govern espanyol bloqueja el disseny d’una estratègia eficaç per protegir el Delta. El ministeri exigeix al govern català que aporti un projecte concret sobre les mesures de protecció i regeneració que preveu i la Generalitat manté que l’administració de l’Estat actua de manera unilateral.
El conseller de Territori, Damià Calvet, diu que el que s’ha fet al Delta “no ha servit per mantenir platges ni la barra del Trabucador”. Calvet atribueix el bloqueig al Ministeri per a la Transició Ecològica. “Qui té les competències sobre el riu, ni fa prou ni deixa fer”, diu.
Ecologistes en Acció, mentrestant, defensa que en lloc de buscar mesures que atenuïn l’impacte del mar, cal concentrar els esforços a mobilitzar els sediments que s’acumulen a la part alta del riu. Ho presenten com l’única via per garantir el futur de les 50.000 persones que viuen al Delta.