A finals de segle hi haurà un 40% menys d'aigua a Catalunya
La directora del centre de recerca del canvi climàtic del Campus Terres de l'Ebre de la URV, Manola Brunet, va ser ahir l'encarregada de pronunciar la lliçó inaugural de la Universitat d'Estiu de les Terres de l'Ebre (UETE). Brunet va posar damunt la taula xifres tan preocupants com ara que a finals del segle XXI a Catalunya i a l'Estat espanyol hi haurà un 40% menys de recursos hídrics que actualment, com a conseqüència del canvi climàtic i l'escalfament global. «Això pot ser una font important de conflictes socials i és un dels impactes més negatius que haurem d'afrontar», va afirmar Brunet, que també va remarcar que a Catalunya i a l'Estat la temperatura creix a una major intensitat que la mitjana mundial. Així, mentre globalment la temperatura puja 0,16 graus centígrads per dècada, a Catalunya aquest increment és pràcticament el triple. Brunet també va posar especial èmfasi en l'escalfament global dels oceans. «A diferència de la terra els oceans emmagatzemen la calor i contribueixen a aquest increment sostingut i constant de les temperatures. Això és una bomba de rellotgeria», va afirmar. Per combatre aquesta situació, segons Brunet cal que tothom aporte el seu granet de sorra i faça un consum energètic i hídric sostenible.
Brunet dirigeix des de fa un any el centre de recerca del canvi climàtic del Campus de les Terres de l'Ebre, un centre que és referència mundial i que actualment està fent una reconstrucció instrumental del clima dels últims 200 anys a partir de les dades disponibles. En aquest centre treballen actualment nou investigadors i està previst que a la tardor s'hi sumen tres persones més. També es preveu que s'hi sumen les experiències de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA i l'Observatori de l'Ebre.
Precisament, el canvi climàtic i l'aigua és un dels nou cursos de la UETE d'enguany, i s'impartiran a Tortosa, la Ràpita, Móra d'Ebre i Bot. Hi ha més de 200 inscrits.