Medi ambient

Censen més de 4.200 ocells aquàtics al parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

La xifra, però, mostra una davallada de 3.000 exemplars respecte a les dades registrades l’any passat

El nombre d’ocells aquàtics censats aquesta temporada hivernal al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter mostra una davallada global de la presència d’aus de gairebé 3.000 exemplars. Concretament, s’ha passat de 7.263 individus el 2020 a 4.265. L’espècie més present continua sent la fredeluga (Vanellus vanellus), amb 1.473 exemplars, encara que ha patit una disminució de 1.632 individus respecte del 2020. Aquestes variacions, però, entren dins de la normalitat, perquè els desplaçaments de moltes d’aquestes espècies depenen de les temperatures en zones més al nord d’Europa. Així, en anys més freds es desplacen més individus a hivernar a aquesta zona i en hiverns més càlids part de les poblacions es queden més al nord.

L’últim cens hivernal d’aus aquàtiques es va elaborar al gener amb la col·laboració d’una desena de persones, entre personal tècnic i voluntari, del Servei de Fauna i Flora i els Agents Rurals. El parc inclou tres llocs de recompte, establerts abans de la declaració de l’espai natural: les illes Medes, la zona de Sobrestany i la més rellevant territorialment, el Baix Ter i platja de Pals.

A la baixa també han anat l’ànec collverd i la gavina vulgar, segona i tercera espècies més representades. I entre els increments destaquen, a la banda terrestre del parc, la daurada grossa (Pluvialis apricaria), que passa dels 352 exemplars el 2020 a 372; l’esplugabous (Bubulcus ibis), que passa de dos individus el 2020 a 35 aquest any, i l’aligot comú (Buteo buteo), de 38 a 40 exemplars.Pel que fa a altres espècies, s’han registrat caigudes significatives en la presència del xarxet comú (Anas crecca), de gairebé un centenar d’efectius, passant de 143 exemplars el 2020 a 42 aquest any. També cau el martinet blanc (Egretta garzetta) 18 efectius, passant de 20 a 2.En l’àmbit marí, una de les que augmenta és la baldriga mediterrània (Puffinus yelkouan). S’han comptabilitzat 100 exemplars més a la badia, i la població passa de 17 a 117 aquest any i 344 exemplars més des de les Illes Medes. Aquestes espècies procel·lariformes marines fluctuen interanualment d’acord amb l’aliment disponible al litoral català, mantenint el conjunt de les comarques de Girona bones xifres per aquestes espècies que varien entre anys en canviar de lloc d’hivernada.A les Illes Medes es registra un increment en la població hivernal de corb marí gros (Phalacrocorax carbo), amb un total de 115 exemplars (39 el 2020, 81 el 2019), que contrasta amb la tònica de descens de la hivernada de l’espècie a Catalunya, amb una disminució global entre 2009 i 2020 del 4% anual. Es podria explicar per circumstàncies particulars del fred a l’inici de l’any. Per la seva banda, l’amenaçat corb marí emplomallat continua fluctuant i sembla que la població local reproductora no acaba de recuperar-se després d’una mortaldat natural d’adults fa uns anys.L’evolució de la població hivernal de gavià argentat (Larus michahellis) és un cas d’especial rellevància. La població de les Illes Medes és un indicador de l’estat de conservació de l’espècie a nivell català. Aquesta espècie cinegètica ha perdut dos terceres parts de la seva població entre 2009 i 2021 i segueix la tendència a la baixa. Dos factors explicarien aquesta davallada: els canvis en la gestió dels residus en les plantes que hi ha a Catalunya (els residus, font d’aliment per ells, ja no són accessibles) i el fet que no arribin exemplars des d’altres indrets de la conca Mediterrània. La primera causa també hauria comportat un descens de la població nidificant a les illes, fet que podria beneficiar les espècies protegides del parc natural atès el paper del gavià en l’ecosistema.

LA XIFRA

2.998
ocells
menys que l’any passat han censat al Parc Natural del Montgrí aquest hivern, més càlid al nord d’Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.