Medi ambient

Tres parcs eòlics projectats són considerats inviables

Són tres dels vuits projectes presentats, tots a l’Alt Empordà

Es descarten per afectacions “insalvables” de caire mediambiental, urbanístic i paisatgístic

Tres dels vuit parcs eòlics projectats a l’Alt Empordà han rebut un avís desfavorable de la Ponència d’Energies Renovables (PER), tot i que els promotors tindran la possibilitat de recórrer-hi en contra. El parc eòlic Terrades, promogut per Enel Greenpower España SL entre Biure i Capmany, plantejava 5 aerogeneradors per a una potència total de 30 MW.  La PER hi veu “elements determinants del medi natural i la biodiversitat i urbanístics, que, ja d’inici, es poden considerar insalvables”. Un dels elements és l’afectació a una àrea crítica d’àguila cuabarrada, ja que se situa a menys de 6 km del niu. Quatre d’aquests aerogeneradors serien també a menys d’un km d’una població coneguda de quiròpters, ratpenats.

El segon parc que no rep el vistiplau de la PER és el de Bosquerós, de la societat Aewindcat (7 aerogeneradors i 42 MW), entre Agullana i Capmany. També es considera inviable “per l’afectació a l’àliga cuabarrada i per incompatibilitats urbanístiques”. Finalment, el tercer projecte aturat és el parc eòlic Llançà, al municipi del mateix nom. S’hi preveien dos aerogeneradors i 10 MW de potència, però la PER estableix que el projecte “no té viabilitat territorial, urbanística ni del paisatge”. En els tres casos, els ajuntaments afectats també s’hi havien difinit en contra.

Amb aquesta primera selecció, queden cinc parcs eòlics en tramit a l’Alt Empordà: a la Jonquera, el Galatea (10 aerogeneradors, 49 MW) és l’únic que ja té un avís favorable, tot i que l’Ajuntament hi ha presentat un recurs en contra. Els altres són Cronos (4, Capmany, 20 MW); Querols (5, a la Jonquera i Agullana, 30 MW); el Ventador (6, Capmany, 30 MW) i els Estanys (6, a la Jonquera i Capmany, 30 MW). Queda en l’aire el parc marí al golf de Roses, que per ara no està tramitat.

La CUP, contra el decret llei de les renovables

La CUP reclama una implantació de les energies renovables “real, local i participada” i la derogació del decret llei 16/2019, que ha obert la porta als projectes que s’estan presentant arreu del país. En un acte convocat ahir a Roses, els diputats de la CUP-G al Parlament Montserrat Vinyets i Dani Cornellà van recalcar que van ser l’únic grup parlamentari que va votar en contra d’aquest decret, que, segons la formació, “es va fer a esquenes del territori i amb l’oposició d’entitats i col·lectius ecologistes”. Vinyets va remarcar que no s’oposen a la implantació de les renovables, sinó que aquesta estigui “en mans dels que més han contribuït a l’emergència climàtica i que no respongui als criteris d’aproximar la producció als centres de consum i aprofitar els espais ja alterats per l’activitat humana inclosos en la Llei de Canvi Climàtic aprovada per Parlament”. En el mateix acte, Dolors Pons, alcaldessa de Viladamat i militant de la territorial Nord Oriental de la CUP, ha presentat la campanya “Sí a les renovables. Defensem el territori” que es desplegarà desplegar a tot el principat, i que entre altres accions, implica la presentació d’una moció a tots els ajuntaments on la CUP té representació. La moció, que inclou que els consistoris es posicionin en contra del Decret, també insta als ajuntaments a implementar mesures per un model de transició energètica liderada i sota control públic i ciutadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.