Creen un model matemàtic per estimar amb precisió l’impacte dels creuers en la qualitat de l’aire a Barcelona
L’estudi de la URV conclou que l’increment de partícules és “relativament modest” davant l’impacte global del port
Investigadors de la URV han creat un model matemàtic per calcular amb precisió l’impacte dels creuers en el nivell de contaminació en l’aire de la zona metropolitana de Barcelona.
Els resultats obtinguts amb eines d’aprenentatge automàtic (machine learning) indiquen que l’increment de partícules és “relativament modest” en comparació de l’impacte global del port.
El nou model permet establir la relació entre la concentració local de diferents contaminants a les estacions de mesura de contaminants distribuïdes per la ciutat amb l’estat de l’atmosfera, la meteorologia i el trànsit rodat, marítim i aeri. Els nous models tenen una capacitat de predicció superior a la de les eines tradicionals de dispersió de contaminants.
L’anàlisi indica que el tràfic portuari de creuers contribueix de forma molt localitzada a augmentar la concentració de contaminants. El càlcul de la contribució d’un creuer addicional al Port sobre els nivells d’òxids de nitrogen a la zona de l’Eixample i Ciutadella és d’1,3 micrograms per metre cúbic (µg/m
Amb un consum mitjà diari durant l’estada al port de 2,5 megawats, un creuer típic destina un 5% de tota l’energia consumida durant les operacions portuàries a maniobres. La resta s’utilitza a mantenir serveis com calefacció, aire condicionat, sistemes de fred, entreteniments, restaurants, etc. En la majoria dels casos, això implica l’emissió localitzada en l’espai i sostinguda en el temps de contaminants d’origen fòssil durant tota l’estada del vaixell al port.
La capital catalana ha estat durant els darrers anys la destinació turística més important en nombre de creueristes d’Europa. Hi arriben aproximadament cada mes entre 25 i 120 creuers (entre 850 i 1.050 si considerem tot el conjunt d’arribades).
El treball ‘Using Machine Learning to estimate the Impact of Ports and Cruise ship traffic on urban air quality: the case of Barcelona’ s’ha publicat a la revista Environmental Modelling & Software.