Medi ambient

El Parlament aprova crear una comissió d’estudi sobre la protecció del delta de l’Ebre

Tots els grups, a excepció de Vox, han votat a favor de constituir aquest espai

El Parlament ha aprovat crear una comissió d’estudi sobre la protecció del delta de l’Ebre. La proposta de resolució, presentada per ERC, ha obtingut el suport de tots els grups a excepció de Vox. L’objectiu de la comissió és estudiar i seguir les mesures de protecció del delta impulsades per les administracions competents i les entitats territorials i ambientals davant les amenaces de regressió, la subsidència, la minva del cabal del riu i les conseqüències del canvi climàtic. La comissió, amb una durada vinculada a la de la legislatura, estarà integrada per un membre de cada grup, hi assistiran tècnics, especialistes i membres d’entitats i podrà redactar un informe final.

El diputat d’ERC Lluís Salvadó ha dit que aquesta comissió és “necessària” perquè els espais interadministratius que hi havia fins ara no han estat “suficients, ni eficients, ni prou transversals”. I ha demanat que el debat “no sigui només una cosa del territori, dels ajuntaments del delta i de les entitats del delta” perquè la zona és “patrimoni de tot el país” i l’ecosistema més important de Catalunya.

Per part del PSC-Units, el diputat Joaquim Paladella ha demanat que aquesta comissió sigui “útil” i que no es faci d’aquest tema “una lluita pel relat”, com intueix en les esmenes a la proposta de resolució d’ERC per part de Junts.

El diputat de JxCat Damià Calvet ha considerat que el delta “es mereix” aquesta comissió i ha pronosticat que serà “útil”. Ha apostat per treballar “de baix a dalt”, amb documentació científica sobre la taula i avançant amb “diàleg”, amb “rapidesa i eficàcia”. Calvet ha defensat l’esmena perquè els ajuntaments hi siguin presents i incloure-hi altres espais de Deltebre. “Són esmena, no de lluita”, ha replicat a Paladella.

Des del grup d’extrema dreta Vox, Isabel Lázaro ha demanat actuar-hi amb urgència però ha rebutjat crear aquest espai perquè és “un sobrecost polític” i és “tècnicament innecessari”.

La diputada de la CUP Laia Estrada ha retret la “inacció” d’ERC i Junts al Govern i ha advertit que és “incongruent” denunciar que l’Estat no vol aprovar els cabals i “aprovar operacions com el Xerta-Sènia”. “L’Estat té una part de responsabilitat, però el Govern també, per la manca de concreció en el pla de gestió de sediments”, ha afegit Estrada. “Més embassaments, menys sediments i el canvi climàtic porten a la mort del delta”, ha dit.

El diputat d’En Comú Podem Jordi Jordan ha reclamat treballar amb actitud “constructiva” i que la comissió de treball “es faci amb esperit de col·laboració, i sense partidismes”, amb tots els agents del territori i administracions implicades.

El diputat de Cs Matías Alonso veu necessària la comissió però n’és “escèptic” dels resultats que pugui donar. Per part del PPC, Lorena Roldán ha recordat que la Generalitat “també hi té competències”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]