Alerten que l’any 2050 hi haurà més residus plàstics que peixos
El director de l’ICRA diu que les xifres de contaminació han empitjorat amb la Covid-19 per l’ús massiu de mascaretes i guants
“L’any 2050 hi haurà més residus plàstics que peixos”. Ho ha dit Damià Barceló Cullerés en el seu discurs d’investidura com a nou doctor honoris causa de la Universitat de Lleida (UdL).
El director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i doctor en química analítica, ha alertat del volum de producció i consum de plàstic al món, unes xifres que, ha afegit, han empitjorat considerablement arran de la Covid-19 per l’ús massiu de mascaretes, guants i material mèdic, entre d’altres.
“Tots sabem que la detecció del virus es fa per PCR, però el que no sabem és que cada mesura genera 37 grams de plàstic. Així, fins a l’agost del 2020 s’havien generat 15.000 tones de plàstic a tot el món a causa només dels PCR”, ha explicat.
La solució per Barceló exigeix eliminar els plàstics d’un sol ús, produir plàstic més biodegradable, desenvolupar més legislació en aquest àmbit, la implicació de la societat i ONG i repetir molts programes de vigilància de microplàstics.
El director de l’ICRA també s’ha referit als efectes negatius del canvi climàtic, ja que “no tot el que passa a l’aigua, sobretot els efectes en els organismes és culpa de la química”. La disminució dels cabals d’aigua per la sequera i l’augment de la temperatura farà que la contaminació als rius sigui més elevada, ha explicat, “només pel sol fet d’un efecte de concentració dels contaminants a l’aigua”, entre ells els pesticides, un dels compostos que suposen major risc de toxicitat.
En el seu discurs ’Contaminants i qualitat de l’aigua: el repte urgent d’una visió global i local’, Barceló ha repassat la seva carrera científica centrada en la identificació i els efectes de nous contaminants i en l’avaluació de tecnologies per reduir d’aquesta contaminació.