Gorgs, rius i rieres sota vigilància
Ajuntaments i consorcis reforcen la regulació a les zones de bany dels espais fluvials per l’ús creixent que s’hi ha registrat arran de la Covid-19
A les més concorregudes, fins i tot cal fer reserva prèvia i pagar
El gorg dels Banyuts de la riera Garfull és el forat per on el comte Arnau surt cada nit de l’infern amb el seu cavall de foc. Ho narra la llegenda, utilitzada a Gombrèn per fer agafar por als infants perquè no hi vagin sols, ja que és una zona de difícil accés i un gorg perillós per l’orografia que l’envolta. Estratègies com aquesta, que havien funcionat en altres temps, lògicament avui dia no servirien per solucionar la massificació en gorgs i rius i, en general, en espais naturals protegits, en alça en els últims anys, i agreujada amb els desconfinaments durant la pandèmia. No hi ha una solució definitiva, tot i que no n’hauria de caldre cap més enllà del civisme i la consciència ambiental de les persones usuàries. El millor antídot contra el mal ús dels espais fluvials, doncs, hauria de ser entendre que es tracta de llocs privilegiats amb uns ecosistemes que cal no pertorbar.
Hi coincideixen les alcaldesses i alcaldes dels territoris on hi ha aquesta problemàtica, que remarquen que l’incivisme d’uns quants l’ha de pagar tothom i reconeixen que són conscients de la impopularitat de la regulació dels accessos al medi natural, sobretot quan cal pagar, però també reclamen que s’entengui la bona voluntat de l’aplicació d’aquestes normes.
Els espais més afectats són els rius i rieres del Ter-Freser, tant a la capçalera com a la Garrotxa i el Gironès –riu Brugent i riera de Llémena–, i els de l’Alta Garrotxa el sistema del Fluvià. L’alcalde de Gombrèn, Cèsar Ollé, diu que mantenen la prohibició de banyar-se al gorg dels Banyuts, un gorg molt petit on s’arribaven a concentrar quantitats enormes de gent i, com que no hi ha aparcament, els vehicles ocupaven part de la carretera, que és d’ús ramader. Ollé recorda que aquesta restricció, a més, els estalviarà problemes de turbiditat en la captació d’aigua del poble, que és a 500 metres. La seva homòloga de Campdevànol, Dolors Costa, informa que han ampliat el límit de visitants per dia fins a 400 al torrent de la Cabana i que han habilitat un nou aparcament al camí d’Estiula. L’ecotaxa en aquest cas és de 5 euros per persona i de 3 euros si pernocten al poble. El control i la informació va a càrrec d’un equip de deu persones. A les Llosses, està prohibit banyar-se a la riera de Merlès, amb sancions que van fins als 3.000 euros.
A Sant Joan de les Abadesses, l’alcalde, Ramon Roqué, diu que han optat per un control tou al gorg de Malatosca. Roqué informa que estaran molt pendents de la concurrència per si cal prendre mesures més restrictives.
A la Garrotxa, l’alcalde de Santa Pau, Pep Companys, informa que han hagut de regular l’accés a la zona central del gorg del Ser, a l’entorn de Can Batlle, habilitant un aparcament als Arcs amb reserva prèvia de 6 euros. A més, hi ha vigilància i informadors. A Sant Privat, l’Ajuntament de la Vall d’en Bas restringeix l’aforament a un màxim de 40 vehicles als Pins, amb preus d’entre 2 i 7 euros segons la tipologia. A les Planes d’Hostoles i a Sant Feliu de Pallerols, han activat conjuntament la regulació de l’accés a l’espai protegit del Brugent. Com fins ara a les Planes, cal reservar l’accés a través d’un web –5 euros, els forans– i s’hi ha ampliat l’aforament a 350 persones.
A la riera de Llémena, l’alcaldessa de Canet d’Adri, Marta Barniol, recorda que fa anys que el bany està prohibit a la riera de Canet i avança que han contractat un servei de reserva de plaça a través d’una app, només per visitar. Hi haurà control d’accés a la gorga de la Torra, el principal atractiu, i un informador a la resta.
A peu fins al cor de l’Alta Garrotxa
El Consorci de l’Alta Garrotxa i els ajuntaments de Sales de Llierca, Montagut i Oix i Tortellà duen a terme accions a Sadernes i Sant Aniol d’Aguja, que és la zona central més emblemàtica i més concorreguda, per evitar els problemes derivats de l’excés de vehicles, una situació que ha anat en augment en els últims anys. Es tracta d’accions no només d’ordre públic, sinó també de seguretat –mobilitat dels serveis d’emergències–. Així, hi ha habilitat un únic espai d’aparcament per accedir als gorgs de Sadernes i Sant Aniol d’Aguja, ubicat al nucli de Sadernes. S’hi limita així l’accés motoritzat aigües amunt. L’ens, que té oberts espais d’informació i acollida, sí que ha prohibit el bany a la presa del Gomarell. Alguns dels espais de bany fluvial de la Vall de Camprodon, com les gorgues de Beget, estan inclosos dins d’aquest espai d’interès natural i, per això, l’alcalde de Camprodon, Xevi Guitart, remarca que s’han adherit a la gestió que en fa el consorci i insisteix que hi haurà vigilància a la zona.