Projecten augmentar el nombre d’òlibes a l’entorn de l’estany de Banyoles
Hi estan criant, de manera controlada, uns exemplars d’aquest rapinyaire en regressió procedents del centre de recuperació de fauna de Vallcalent
El Consorci de l’Estany de Banyoles s’ha proposat revertir el declivi de la presència de l’òliba a l’entorn de l’estany i ha posat en marxa un projecte de repoblació d’aquesta espècie. El primer pas ha estat portar-hi tres cries, procedents de la cria en captivitats del centre de recuperació de fauna de Vallcalent de Lleida, que estan sent alimentades en unes caixes. L’objectiu és que, a la llarga, a partir del moment que sàpiguen volar, aquests rapinyaires nocturns relacionin aquest espai amb el menjar i no emigrin a altres indrets. En fases posteriors, el procediment es repetirà amb més exemplars.
En regressió
La presència de l’òliba va entrar en regressió a la zona lacustre banyolina “sobretot per l’aplicació de tòxics, sobretot rodenticides, i la manca de llocs per criar”, assenyala el director del consorci i regidor de Medi Ambient de Banyoles, Albert Tubert. També hi havia influït el fet que havia estat una espècie “molt perseguida pel seu aspecte tenebrós i de mal averany”, hi afegeix. El paper d’aquest rapinyaire nocturn en l’ecosistema és molt important, per exemple, per controlar la població de rates i ratolins, indica Tubert. En el projecte es preveu implicar-hi la població en general, però de manera especial els escolars de la comarca, tal com sol fer el Consorci de l’Estany en moltes de les seves activitats.
L’òliba és una de les tres espècies que s’estan criant en captivitat a Vallcalent, juntament amb dues varietats de trencalòs, un gran rapinyaire protegit perquè està en perill d’extinció.
LA FRASE
LA XIFRA
Un entorn natural molt alterat
No és la primera espècie que el Consorci de l’Estany mira de reintroduir en aquesta zona protegida. Un precedent quant a ocells van ser les cigonyes. Fins ara, però, s’havia treballat sobretot en l’àmbit dels peixos, atès que al llarg del segle passat l’estany va anar sent envaït per espècies invasores. Un programa Life de la Unió Europea va permetre eliminar-les i reintroduir-hi espècies com el barb i l’anguila.