Medi ambient

tarragona

El foc del Mèdol crema 103 hectàrees de zona arbrada

Els bombers van controlar l'incendi ahir a la tarda i es va desactivar l'Infocat

Aquesta nit sis dotacions de guàrdia han dut a terme tasques d'inspecció

L'incendi forestal que es va iniciar divendres a la tarda al terme municipal de Tarragona, i que ha afectat el paratge de Sant Simplici, està controlat pels bombers de la Generalitat de Catalunya des d'ahir a mitja tarda. El foc va començar divendres a les tres de la tarda a l'altura del punt quilomètric 237,5 de l'AP-7, en sentit sud, on inicialment es van dirigir trenta dotacions de bombers. Els efectius de la Generalitat van tallar durant una hora un dels carrils de l'autopista, així com també es van haver de treure alguns cotxes que estaven estacionats a l'àrea de servei del Mèdol. Els bombers també van haver de desallotjar, per prevenció, els veïns d'una desena de masos propers a la zona de l'incendi. A la nit, però, els veïns ja van poder tornar a casa, perquè l'incendi ja estava en la fase de control.

Els bombers van continuar treballant a la zona del foc amb una vuitantena de dotacions terrestres durant la nit de divendres a dissabte, i ahir al matí van reprendre les tasques d'extinció sis mitjans aeris, que es van sumar a les tasques dutes a terme per cinquanta vehicles terrestre. El nombre de dotacions, però, van anar disminuint al llarg del dia, ja que a la tarda, un cop superades les hores de més calor, les més crítiques a l'hora de produir-se revifades, els bombers ja van anunciar que el foc estava controlat, tot i que encara no el van donar per extingit. És per això que una trentena de dotacions terrestres van continuar remullant la zona afectada per l'incendi durant tota la tarda, així com també hi va haver dos helicòpters de guàrdia per si era necessària la seva intervenció. Durant aquesta nit passada, un petit reforç de vehicles, aproximadament mitja dotzena, també s'han quedat al lloc de l'incendi per fer tasques d'inspecció de la zona afectada pel foc que, segons les darreres dades facilitades pels Agents Rurals del Departament de Medi Ambient, ha cremat 103 hectàrees de vegetació forestal, totes al terme municipal de Tarragona.

Quan els bombers van informar que l'incendi ja estava controlat “i sense possibilitats de reproduir-se”, la direcció general de Protecció Civil va desactivar la fase d'alerta del pla Infocat, que s'havia mantingut activat des de divendres a la tarda, quan va iniciar-se el foc, a causa del gran nombre de vehicles, dotacions i efectius que estaven treballant en l'extinció de l'incendi.

Tot i que inicialment les flames estaven a la zona compresa entre la pedrera de Ferran i la pedrera del Mèdol, els bombers van destacar que el paratge protegit de la pedrera romana del Mèdol, un dels tretze monuments de la Tàrraco romana que la Unesco va declarar patrimoni mundial l'any 2000, no ha quedat afectat pel foc, ja que va ser on les flames es van extingir més aviat.

De moment, encara es desconeixen les causes d'aquest incendi, i els cossos d'Agents Rurals i dels Mossos d'Esquadra estan duent a terme les investigacions pertinents per determinar-ne l'origen.

El foc no va arribar al Catllar

Les 103 hectàrees de vegetació forestal que va cremar el foc pertanyen íntegrament al terme municipal de Tarragona, l'únic que va quedar afectat per les flames. Tot i així, divendres al vespre es temia que les flames també arribessin al terme municipal del Catllar, concretament a la urbanització Els Cocons, cap on es dirigia el flanc dret de l'incendi. “Vam viure una situació una mica perplexos, ja que es veia una gran columna de fum a tocar del nostre terme municipal, i estàvem preocupats”, va explicar ahir l'alcalde del municipi, Josep Maria Gavaldà. “Per sort, el foc no va arribar a les nostres terres, es va quedar a la frontera”, va apuntar el batlle.

Gavaldà va explicar que els bombers de seguida van centrar els seus esforços al flanc dret de l'incendi, el més complicat i el que avançava més de pressa cap a la urbanització del municipi i cap al Club de Golf Costa Daurada, a diferència del flanc esquerre, que es dirigia a la urbanització Escorpí de manera més lenta.

Un cop els bombers van haver declarat que el foc estava controlat, durant el dia d'ahir ja no hi va haver cap perill per als veïns del Catllar ni per als de la urbanització Els Cocons. “Ara, ni tan sols veiem el fum”, va declarar ahir a la tarda Gavaldà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.