Desplegament a les comarques gironines en pocs anys
A Girona i Lloret s'hi preveuen unes grans plantes de triatge
De plantes de biomassa se'n preparen a Cassà de la Selva, Albons i Santa Coloma
De plantes de triatge com la que es vol construir al Pla de Politger n'hi ha unes quantes a diferents comarques de Catalunya, però no pas a la demarcació de Girona. A curt termini se n'han de fer dues: a Campdorà (al terme municipal de Girona) i a Lloret de Mar.
La primera té un pressupost de 170 milions d'euros, ocuparà una superfície de 54.000 metres quadrats i tindrà una capacitat de 110.000 tones anuals, corresponents a les deixalles que generen els 27 municipis de la comarca del Gironès. La de Lloret, pressupostada en 42,3 milions, tindrà una capacitat de 93.500 tones anuals.
Les futures instal·lacions de Campdorà generen una forta oposició veïnal, canalitzada a través de la plataforma Campdorà Té Veu. Amb l'experiència de tenir al barri una incineradora d'escombraries –que es desmantellarà–, els contraris a la nova planta temen, entre altres aspectes, l'impacte del pas dels 90 camions que es calcula que diàriament entraran i sortiran del recinte. Com que el principal grup de l'oposició de l'Ajuntament de Girona, CiU, s'ha mostrat reticent al projecte, Campdorà Té Veu confia en un canvi en el govern de la Generalitat a la tardor per aturar la planta.
Biomassa
De plantes de biomassa tampoc n'hi ha encara a les comarques de Girona. Sí que n'hi ha en preparació, per exemple, a Santa Coloma de Farners, a Albons i a Cassà de la Selva. Aquesta última és la que té més detractors. L'Ajuntament ha tramitat la documentació presentada per les empreses interessades a fer la planta, mentre que un col·lectiu ha iniciat una campanya explicant els suposats impactes negatius de caràcter mediambiental que tindrien les instal·lacions. La de Santa Coloma havia de construir-se entre el 2011 i el 2012, però les dificultats per trobar finançament faran que es deixi per a més endavant. La d'Albons té el vistiplau del consistori. Suposarà una inversió d'uns 20 milions d'euros, donarà feina a una seixantena de persones i generarà fins a sis megawatts anuals.
LES XIFRES
Seleccionar i aprofitar
Les plantes de gestió de residus o plantes de triatge consisteixen en unes instal·lacions on es reben les escombraries dels contenidors verds, se'n treu el material que es pot reciclar i es tracta el sobrant. Mentre que la fracció reciclable s'incorpora als circuits de reaprofitament que ja existeixen, les altres restes es sotmeten a un procés biològic, es deixen assecar (en unes naus tancades) i finalment s'embalen i es dipositen en un abocador. El resultat és un major aprofitament de tot el que és reciclable i un allargament de la vida dels abocadors, atès que d'aquesta manera s'hi ingressen moltes menys deixalles.