Les pluges del maig van marcar la recuperació de la mitjana de precipitacions a l'Alt Camp

El 2008 passarà a la història pel tornado que va arrasar 20 hectàrees al terme

A partir del mes de maig «es va obrir l'aixeta» i es va començar a «recuperar la mitjana de precipitacions anual». La comarca, tal com recorda Joan Maria Boronat, partia de dos anys de sequera extrema, amb registres molt per sota de la mitjana de pluges recollides els darrers quinze anys. El 2008 ha estat, tal com assenyala Boronat, «el retorn a la normalitat» en pluviometria.

De fet, segons les dades (vegeu el gràfic), va ser la segona anualitat dels darrers deu anys pel que fa a registre de pluja. L'estadística el du fins al 2003, en què es van sobrepassar els 700 litres.

Els registres de pluja corresponen, en bona part, a les tempestes que es van distribuir a Cabra (344,5 l/m² el 2007), Alcover (361 l/m² el 2007) i la Riba (459 l/m² el 2007). A la resta de municipis els increments de la mitjana de pluviometria anual també van ser importants i es van situar de forma majoritària per damunt dels 100 l/m² (Alió, Montferri, Nulles, Puigpelat, Rodonyà, Vilabella i Vila-rodona). Les precipitacions superiors entre 200 i 300 l/m² de mitjana es van produir a Bràfim, els Garidells, la Masó, el Pont d'Armentera, Santes Creus, Vallmoll i Valls. Les mitjanes superiors als 300 l/m² amb relació al 2007 es van registrar a Cabra del Camp, el Milà, el Pla de Santa Maria, la Riba i el Rourell.

Joan Maria Boronat comenta que, atesa la mitjana de precipitacions dels primers tres mesos de l'any, el 2009 es podria repetir l'estadística de l'any passat. Tot i així, es mostra molt reservat perquè, com fa veure, «formem part del clima mediterrani», que comporta oscil·lacions importants en la pluviometria.

Pel que fa a les temperatures, el responsable del centre meteorològic diu que han baixat. «Hem de tenir en compte que un any de pluja també comporta menys hores de sol i, per tant, menys escalfor.» El creixement important de la temperatura mitjana es va produir el 2006, un any de sequera, i ara, els increments es comptabilitzen amb dècimes.

Tornado

El 2008 passarà a la història de la meteorologia pel tornado que el dia 2 de novembre va passar per la comarca. El Servei Meteorològic de Catalunya va determinar que la forta tempesta va ser un tornado. «Un fenomen anormal a les nostres comarques –recorda Boronat–, més encara per l'extensió que va adquirir.» Els danys que va ocasionar corresponen a les conseqüències de les ratxes màximes de vent d'entre 180 i 200 km/h de grau 2 en l'escala de Fujita.

El tornado va passar pels municipis del Pla de Santa Maria, Cabra del Camp, en direcció a Sarral. En tot el trajecte va fer caure quinze mil arbres, unes vint hectàrees de massa forestal. També es van produir danys en conreus i en algunes urbanitzacions, com ara la Miralcamp, que va ser la més afectada pel temporal.

Joan Maria Boronat comenta que al terme de l'Alt Camp s'han format mànegues de tempesta puntuals: «Ara, en ple hivern no s'havia vist mai.» «Els científics –continua– asseguren que aquestes incidències formaran part de la normalitat.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.