Medi ambient

medi ambient

L'Alt Maresme recollirà al novembre la brossa orgànica

Ha començat l'ampliació de la planta de transferència de la mancomunitat, situada a Malgrat

Alguns ajuntaments temen que el preu del nou servei sigui inassumible

L'aplicació de la normativa que obliga els municipis a fer separadament la recollida de la fracció orgànica costa d'arribar a l'Alt Maresme. Si a principi d'any es van començar a sumar els grans productors, com ara hotels, restaurants o geriàtrics, ara és el moment de fer extensiva la recollida a la resta de ciutadans. Els quatre municipis que integren la Mancomunitat de Residus Sòlids Urbans –Pineda, Malgrat, Santa Susanna i Palafolls– han anunciat que pensen tirar endavant la iniciativa el mes de novembre.

Els arguments són prou sòlids: la necessària ampliació de la planta de transferència situada al polígon industrial de Can Patalina de Malgrat tot just acaba de començar. Fins que la construcció de les noves tremuges que han de rebre els residus orgànics no sigui una realitat –abans de dos mesos com a mínim–, la recollida no pot començar. “Es va decidir esperar al setembre perquè fer entrar les màquines durant l'estiu, amb l'increment important de recollida de residus que hi ha a la planta, hauria provocat molt d'enrenou”, explica el gerent de la mancomunitat, Xavier Fontrodona. Fontrodona hi afegeix que les noves estructures, finançades amb 300.000 euros per l'Agència de Residus, també inclouen la canalització dels líquids que es desprendran de la compactació dels residus orgànics i que també s'hauran de derivar a un gestor. Un cop feta la recollida, la brossa s'enviarà a les instal·lacions del Consorci de Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, situat a Mataró.

Problemes afegits

D'altra banda, també els quatre ajuntaments es tan immersos a decidir quin serà el sistema que utilitzaran a l'hora de fer efectiva la recollida. Tot i les diferents opcions, la majoria es planteja ampliar el conveni amb l'empresa o servei municipal que ja fa la recollida de la brossa perquè inclogui la nova fracció. En aquest sentit, a més, ja s'han començat a escoltar les primeres veus de preocupació pel cost que representarà el nou servei als ajuntaments i, sobretot, per saber com es resoldrà perquè no encareixi excessivament la taxa d'escombraries als veïns. Uns veïns que es confia que acceptin i col·laborin majoritàriament en una nova separació de la brossa respecte a la qual queda encara molt de recel i indiferència per superar.

A favor de la recollida de residus orgànics dels grans productors hi ha les dades facilitades pel Consell Comarcal del Maresme, organisme al qual s'ha derivat el servei provisionalment. Segons aquests números, del gener a l'agost s'han recollit 1.472 tones, amb Santa Susanna i Malgrat de Mar al capdavant. “Això s'explica perquè, durant els mesos de juliol i agost, en aquests dos municipis turístics s'ha disparat la recollida”, reflexiona Fontrodona, que considera que un cop en funcionament la recollida a tots els municipis de la mancomunitat els números es poden enfilar fins a les 3.000 tones per any.

LA XIFRA

1.472
tones
és la quantitat de residus orgànics de grans productors de la Mancomunitat de l'Alt Maresme de gener a agost


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.