Medi ambient

Dia mundial dels ocells

Aprendre amb les aus

Les activitats del dia mundial dels ocells donen a conèixer les diverses espècies d'ocells del territori i les seues característiques

Els més petits aprenen la importància de tenir cura dels espais naturals apropant-se als ocells a través d'activitats que desperten el seu interès pel medi ambient

Diversos espais naturals del territori van ser l'escenari durant el cap de setmana del dia mundial dels ocells, amb activitats adreçades a tots els públics. Els que més van gaudir, però, d'aquestes iniciatives van ser, sens dubte, els més petits. A Flix, a la Reserva Natural de Sebes, la jornada va coincidir amb la finalització de la campanya d'anellament científic, emmarcada en un dels diversos projectes que l'Institut Català d'Ornitologia i el Grup de Natura Freixe desenvolupen en aquest parc natural. Així doncs, les portes de la reserva es van obrir per ensenyar a tothom com funciona això de l'anellament. Juan Bernal, ornitòleg del parc, es va encarregar de dirigir l'activitat, i es va adreçar sobretot als més joves, que eren molt curiosos i havien de fer moltes preguntes. Bernal els va explicar quins eren els ocells que havien capturat durant la campanya, com es podia distingir si eren mascles o femelles, com s'alimenten i, fins i tot, el perquè del color del seu plomatge. Tot això, mentre l'ornitòleg anellava, pesava i mesurava tots els exemplars que encara no duien anella, després de 40 dies de campanya, i feia tasques de control amb els que ja en duien. Al mateix temps, donava lliçons d'ornitologia als assistents: “Els ocells no tenen un pes constant, sinó que va augmentat al llarg del dia perquè quan arribi la nit puguin mantenir la seua temperatura corporal, que és d'uns 40 graus de mitjana”.

Però l'anellament és només un dels projectes que es du a terme en aquesta reserva. Les activitats del cap de setmana també van servir per fer difusió de tot el que s'hi fa al llarg de l'any. “A l'hivern fem un estudi de la dinàmica de la població d'ocells, sobre com puja o baixa, segons l'estat de l'ecosistema”, va explicar Bernal. L'ornitòleg va comentar que, amb el canvi climàtic, hi ha espècies que ja no emigren, com ara la puput i la cigonya, “però també es queden perquè aquí no els falta aliment, ja que tenim molts abocadors arreu del país i allí troben el que necessiten”.

Per a Bernal, jornades com la del dia mundial dels ocells són molt satisfactòries: “Als més petis els pots ensenyar a gaudir de la natura amb els animals en llibertat”. “Fem divulgació i pedagogia, seguint una línia científica però divertida”, hi afegeix. L'ornitòleg també va voler donar a conèixer la importància de la Reserva Natural de Sebes. “És petita, però es tracta d'un dels millors llocs de la ruta migratòria, ja que hi han passat 207 espècies d'ocells, fins i tot alguns vénen de països de l'est d'Europa”, va destacar.

Per tal de promocionar, també, l'espai natural, una altra de les activitats que va tenir lloc va ser un passeig pel meandre per tal d'observar els ocells que hi ha i conèixer les rutes que s'hi poden fer.

Tallers al zoo i al delta de l'Ebre

Una altra de les entitats que va celebrar el dia dels ocells va ser SEO- Bird Life, que va realitzar diverses activitats durant el cap de setmana al delta de l'Ebre, com ara un concurs d'observació d'aus. “Hi hagut força participació, i els xiquets han trobat molts ocells”, va explicar Ignasi Ripoll. La valoració de l'activitat va ser molt positiva, per la qual cosa es repetirà en altres ocasions, ja que, segons Ripoll, “és una manera molt bonica d'apropar els ocells a la gent que es passeja pel delta”. Durant el cap de setmana també es van anellar diverses espècies d'ocells, una activitat en la qual van participar una seixantena de persones. “Tot això serveix per apropar al públic els valors ambientals de la zona humida del Delta de l'Ebre, i que la gent entengui que aquest patrimoni pertany a tothom i cal conservar-lo”, va afirmar Ripoll.

SEO-BirdLife també va celebrar el dia de les aus al zoo de Barcelona, on es van dur a terme tallers de pintura de cares i mans, de màscares i retallables, i una gimcana amb jocs i preguntes per aprendre què és la biodiversitat.

S'ha d'ensenyar què és la biodiversitat i també la importància de mantenir els hàbitats
Ignasi Ripoll, SEO-Bird Life


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.