Medi ambient

La contra

L'hivern omple el Foix d'aus

L'equip que observa l'arribada i la nidificació d'aus al Penedès ha comptabilitzat en els darrers 14 anys prop de 112 espècies nidificants al parc del Foix. L'hivern va ser prolífic

L'entitat Còbit-Estudis de Natura al Foix, Gaià i l'Anoia des de 1996 fa una tasca silenciosa i poc mediàtica: observar i catalogar les espècies d'aus que trien el Penedès per niar-hi. Els tres membres del col·lectiu es donen a conèixer un cop a l'any quan organitzen campanyes d'observació d'ocells des del puig de l'Àliga coincidint amb la temporada de migració i fan algun alliberament d'algun ocell que ha estat recuperat. La resta de l'any fan una campanya aliena a la mirada pública, de manera quinzenal, enganxats als binocles. Fa pocs dies, el col·lectiu es va donar a conèixer també, però aquesta vegada a través del butlletí electrònic dels parcs naturals, per anunciar que al llarg de la seva campanya d'observacions han arribat a catalogar fins a 112 espècies diferents, que han triat el parc del Foix per pondre-hi els ous i niar-hi. Un dels membres del grup d'observadors, Sisco Guasch, explicava ahir que la dada és destacada perquè generalment en zones de nidificació es pot arribar a veure unes 80 espècies diferents.

Enguany, la xifra d'aus que han estat observades ha estat també superior, una dada que Guasch relaciona amb el fet que “l'hivern ha estat més llarg i a la zona del parc hi ha una bona temperatura”. Un cop acabada la temporada de nidificació de la majoria d'espècies –no pas totes, perquè n'hi ha que fan el niu a la tardor–, s'ha pogut constatar l'augment de presència d'aus i per primer cop s'ha pogut comprovar la nidificació de la merla roquera (Monticola saxatilis), la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i el blauet (Alcedo atthis). A més, s'han mostrat indicis d'una possible reproducció de la polla blava (Porphyrio porphyrio) i del tallarol de garriga (Sylvia cantillans) i destaca l'augment del nombre de parelles nidificants del martinet menut (Ixobrichus minutus). Possiblement, diu el grup, el cas més sorprenent ha estat el de la merla roquera, que fins ara al parc del Foix sols havia estat citada en períodes de pas migratori i de manera molt excepcional. En el cas de la boscarla de canyar i del blauet en anys anteriors ja s'havien observat indicis d'una possible reproducció, però mai s'havia acabat de comprovar. Ha estat aquest 2010 quan finalment s'ha observat amb certesa.

Mentre que el pantà agonitza des de fa anys per la baixa concentració d'oxigen i l'alta concentració de nitrats que té, els vorals són una font de riquesa faunística, sobretot d'aus, que escullen aquesta zona humida com a pas migratori i lloc on niar i covar els ous. Els ornitòlegs expliquen que el parc del Foix és un dels principals punts d'observació d'ocells del Penedès, després dels pèlags de Vilobí. Fa anys els especialistes destacaven també la presència de diversos punts al llarg del riu Foix que ara ja han desaparegut, expliquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.