Medi ambient

La PDE insisteix que serà un transvasament cap a Castelló

El moviment social denuncia que encara no s'han elaborat els plans de regadiu ni se sap el nombre de pagesos que s'afegiran al Xerta-Sénia

Mentre el Departament d'Agricultura sosté que l'últim tram de canal demostra que no es projecta cap transvasament cap al nord del País Valencià, ja que serà més estret i anirà soterrat, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) insisteix que s'està construint un “canal de conducció d'aigua” però que no hi ha plans de regadiu. “No sabem com es distribuirà l'aigua a les finques, ni quin és el preu final que hauran de pagar els regants, ni tampoc quants regants hi haurà”, ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. En aquest sentit, la PDE constata que no hi ha una demanda coneguda de pagesos interessats en aquest reg, un reg que tampoc no veu clar el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP). Amb tot, la Comunitat de Regants del Xerta-Sénia sosté que, una vegada el govern aprove definitivament el preu de l'aigua i aquesta arribe a les finques, els pagesos s'aniran apuntant al reg. “El regadiu garanteix i estabilitza la collita”, ha dit el president de la Comunitat de Regants del Xerta-Sénia, Lluís Cortiella.

La PDE alerta també del cost de manteniment de les instal·lacions. “La despesa energètica de les instal·lacions i el seu manteniment és inassumible per a una comunitat de regants”, ha explicat Tomàs. Tot i que la comunitat de regants sosté que el cost que hauran de pagar els pagesos és assumible, aquest serà d'uns 12 cèntims d'euro per metre cúbic, un preu molt similar al que paguen els regants del Segarra-Garrigues, on ja hi ha impagats.“En tots els sectors hi ha impagats però la realitat és que el sector de l'agricultura i el de la indústria agroalimentària són els que resisteixen millor la crisi”, ha apuntat Cortiella.

Per la seua banda, el portaveu de la PDE fins i tot s'atreveix a posar data a l'arribada d'aigua del Xerta-Sénia al País Valencià: el 2014. “D'aquí a un parell d'anys l'obra estarà acabada i la falta de demanda i les dificultats dels pagesos per afrontar el preu facilitaran la venda d'aigua a Castelló, però no faran servir la paraula transvasament per no crear més frustració entre la gent de les Terres de l'Ebre”, ha manifestat Tomàs.

Bassa en espai protegit

Una de les basses de regulació del primer sector del reg del Xerta-Sénia s'ha construït dins el Parc Natural dels Ports, una irregularitat que la PDE va denunciar. Medi Ambient sosté que s'han pres les mesures correctores pertinents.

LA FRASE

El govern ven el Xerta-Sénia com una inversió productiva per a l'Ebre i servirà per transvasar aigua
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE L'EBRE

LA XIFRA

31,7
quilòmetres
és la longitud total del canal de regadiu des de Xerta fins a la Miliana, a Ulldecona.

LA DATA

01-2007
Comença la construcció
del canal Xerta-Sénia, una infraestructura de la dècada dels 70 que mai s'havia usat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.