baix maresme
La primera llevantada s'endú la sorra de les platges
Només dos mesos i mig després de la regeneració, les onades trinxen el litoral en punts de Premià, Vilassar i Cabrera de Mar
La situació es podria agreujar pel fort onatge previst per les properes hores
Dos mesos i mig. Aquest és el temps que ha durat la sorra a les platges de Premià, Vilassar i Cabrera. A finals de juliol, una draga treballava a contrarellotge per regenerar el litoral i crear espai on els banyistes poguessin posar la tovallola. Un procediment criticat per ajuntaments i sectors socials pel fet de considerar-ho poc consistent. Doncs, un cop més, el temps els ha donat la raó i els 2,2 milions gastats per l'administració a principis d'estiu han marxat mar endins amb el primer temporal de llevant. En els darrers cinc anys, l'Estat i la Generalitat han invertit fins a 23 milions d'euros a dragar el fons marí per aconseguir sorra per col·locar-la a les platges.
La situació ahir al matí era força gràfica. Un dels punts més castigats, com ja és habitual, era Cabrera de Mar, on les onades ja picaven amb força contra el mur de pedres construït per salvaguardar el passeig marítim i la via del tren. A Premià de Mar, de la franja de quinze metres de sorra que es va habilitar davant del nucli antic –amb protesta veïnal inclosa– amb prou feines hi quedava ahir un espai de menys de dos metres. En alguns punts, fins i tot, les onades més violentes aconseguien arribar fins al límit del passeig. A Vilassar, la zona al voltant de l'estació és la que es va veure més afectada. “Si això continua així és possible que en pocs dies ens quedem sense passeig, ara ja estem totalment desprotegits”, lamentava ahir Joaquim Ferrer (CiU), alcalde de Vilassar de Mar, que recorda que aquest any ha invertit en fanals nous al passeig i hi ha fet un ascensor. “Ho lamento molt, esperem que la comissió que ha creat l'Estat serveixi per trobar solucions definitives”, va aportar ahir el batlle de Premià de Mar, Miquel Buch (CiU). Qui va parlar més clar, però, va ser l'alcalde de Cabrera, Joan Vilà, que va assegurar que “això no té cap resolució possible fins que la Generalitat pugui decidir, a banda de l'Estat, si construeix espigons submarins”. De fet, els espigons submergits són la proposta que més ha sonat com a solució a llarg termini. El Ministeri de Medi Ambient, però, mai ha fet cap moviment públic en favor de prendre mesures definitives. El nou cap de la demarcació de Costes, Javier Uzcanga, va prometre al juny crear una comissió a tres bandes (Estat, Generalitat i ajuntaments) per debatre el problema de fons.
La previsió meteorològica per al dia d'avui no permet ser gaire optimista. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu “un temporal d'onatge a tota la costa catalana amb onades de més de 2,5 metres i puntualment per sobre de 4 metres”.